RAZORNA ZIMA “El Ninjo” donosi svetu ledeni talas, saznajte kako će proći Srbija (INFO)

auto

Iako su američki stručnjaci za klimatske promene najavili žestok uticaj talasa “El Ninjo” na području cele planete, srpski meteorolog kaže da će ovogodišnji “El Ninjo” zaobići naš region, ali da će se indirektne posledice, ipak, i ovde osetiti.

Strani meteorolozi smatraju da će novi “El Ninjo” biti mnogo opasniji po planetu od onog koji je njom harao 1997. usmrtivši više od 23 hiljade ljudi i napravivši materijalnu  45 milijardi dolara.

[adsenseyu5]

Ipak, srpski meteorolozi su ubeđeni da su razorne posledice koje ovaj talas može da napravi na Zemlji, daleko od područja naše zemlje.

– Najbliža zemlja Srbiji, koju efekti “El Ninja” mogu da pogode, jeste Velika Britanija, gde se očekuje izrazito hladna zima. Posledicu ovog talasa kod nas će jedino osetiti ribari, jer riba iz Tihog okeana, odakle “El Ninjo” dolazi, može početi

Meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske Milica Đorđević kaže da će u regionu zbog sve toplije atmosfere u narednom periodu često da se smenjuju periodi ekstremno sušnog i vrlo kišovitog vremena.

da promeni tok kretanja ka jugu – objašnjava meteorolog Časlav Stanojević.

Za razliku od hladne zime koja očekuje Britance, u Srbiji će zimski period proći bez surovih hladnoća.

– Zima će biti lepa i toplija od prošlogodišnje i pratiće je deficit padavina. Stanovnici Srbije mogu da odahnu, jer će promena opšte cirkulacije atmosfere koju “El Ninjo donosi”, neće ima posledice kod nas. Ko god kaže suprotno, samo nagađa kretanje ovog fenomena – kaže Stanojević.

“Zima nam stiže iz Rusije”

Zima će i ove godine kao i prethodnih stići tek kada “zagudi” u Rusiji, kaže Stanojević.

– Hladni zimski talas u naš region uvek dolazi iz Rusije, tačnije iz Sibira. Što znači da jače zime u Srbiji neće biti dok ne stigne iz sibirskog područja – navodi meteorolog.

“El Ninjo” je velika prirodna nepogoda koja je izazvana klimatskim promenama i prekomernim zagrevanjem mora i okeana, pogotovo na području istočnog Pacifika.

Površinska temperatura tog okeana konstantno raste već mesecima, tako da je prosečna temperatura zabeležena ovih dana u vodama u blizini Perua veća za gotovo dva stepena Celzijusa i znatno viša nego u istom periodu 1997. godine, kada se desio razorni “El Ninjo”.

[adsenseyu1]

(Srna)