PUTUJE PO PODRŠKU: Vučić ide u Ameriku u nadi da će Bajden ‘pogurati’ pregovore Srbije i EU (INFO)

pentagon
Vučić će se sastati s potpredsednikom SAD u četvrtak, a kako kažu u Briselu, dobićemo podršku za evropske integracije i veći broj američkih investicija

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas putuje u SAD, gde će imati sastanke sa američkim zvaničnicima, uključujući potpredsednika Džozefa Bajdena! Kako navode izvori iz Brisela, SAD će „snažnije podupreti pregovore o članstvu sa EU“.

Iako se spekulisalo da se premijer Srbije neće sastati s drugim čovekom Amerike zbog iznenadne smrti njegovog sina, iz Vučićevog kabineta su potvrdili da će do susreta doći, ali da je odložen za četvrtak.

Važni sastanci

Šef srpske vlade će, između ostalog, imati susret sa zamenicom američkog državnog sekretara za evropsku i azijsku politiku Viktorijom Njuland i uticajnim senatorom Džonom Makejnom. Premijer Vučić sastaće se i s predstavnicima najvećih američkih kompanija, kao što su „Dženeral elektrik“, „Majkrosoft“ i NCR, nakon čega je planiran susret sa zamenikom američkog državnog sekretara Entonijem Blinkenom, a nešto kasnije i s predstavnicima srpske dijaspore u SAD.

[adsenseyu1]

Prema oceni evropskih diplomatskih zvaničnika, poseta Vučića SAD snažnije će podupreti pregovore o članstvu sa EU i doprineti tome da se prevaziđu za Beograd neopravdane prepreke za otvaranje poglavlja u tim pregovorima.

Analitičari u glasilima bliskim Stejt departmentu, kao što je Forin afers, i institutu Stratfor upozorili su da je Zapad zapostavio zapadni Balkan, prepuštajući ga „opasnim avetima prošlosti“.
– EU će Srbiji, perspektivnoj članici, između 2014. i 2020. pružiti potporu za reforme u visini od svega 1,5 milijardi evra, što je veoma malo – navodi se u analizi.

Tema i KiM

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić ocenjuje da će glavna tema razgovora biti pregovori između Beograda i Prištine, ističući da bi Srbija trebalo da iskoristi povoljan momenat da SAD pritisnu kosovske vlasti.

potpredsednik SAD
– Dosad je vladalo mišljenje Vašingtona da je Srbija ta koja bi trebalo da popušta u pregovorima. Međutim, videli smo da i Priština nije tako kooperativna, jer još nije osnovan specijalni sud za ratne zločine. Mislim da bi Srbija to trebalo da iskoristi i zatraži od SAD da pritisnu Prištinu. Takođe, na razgovorima će političke teme biti EU integracije Srbije, odnosi u regionu, kao i bilateralni odnosi SAD i Srbije. Tome treba dodati i ekonomske teme i privlačenje američkih investitora, jer se i na tom polju menja klima budući da kompanije iz SAD u poslednje vreme pokazuju više interesovanja za Srbiju i region – zaključuje Kesić.

Jeftiniji gas

Inače, premijer je izjavio da će tokom posete Vašingtonu razgovarati i o mogućnostima da Srbija učestvuje u projektu transjadranskog gasovoda, koji podržavaju SAD i EU. To ne znači da se napušta politika dobrih odnosa s Rusijom.

[adsenseyu1]

Savetnik predsednika Srbije i bivši šef diplomatije Ivan Mrkić kazao je da će premijer Vučić ojačati odnose s Vašingtonom.
– Ipak, poseta SAD i poslednja dešavanja s gasom ne udaljavaju Srbiju od Rusije – rekao je on.

Telegram
IZRAZIO SAUČEŠĆE BAJDENU

Premijer Vučić uputio je telegram saučešća potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu povodom smrti njegovog sina Boa.
„Duboko sam ožalošćen vešću da je preminuo vaš sin Bo. Znam da nema veće tuge od smrti sopstvenog deteta i znam da nema reči koje mogu da pruže utehu. Život koji nam je dala priroda prekratak je, ali sećanje na valjano proveden život je večno, govorio je Ciceron“, navodi se u telegramu.

Plan posete
ZGUSNUT RASPORED

– Sastanak s Džoom Bajdenom, Vikorijom Njuland, senatorom Makejnom – tema KiM, kao i bezbednosna situacija i odnos s Rusijom
– Ekonomski deo – sastanci s predstavnicima „Dženeral elektrika“, „Majkrosofta“ i NCR
– Susreti s predstavnicima srpske dijaspore
– Predavanje na univerzitetu „Džon Hopkins“

2 Comments on "PUTUJE PO PODRŠKU: Vučić ide u Ameriku u nadi da će Bajden ‘pogurati’ pregovore Srbije i EU (INFO)"

 1. Dragan Torino | 1. June 2015. at 16:35 |

  Ako stvarno zeli da pomogne Srbiji ….Vucic ne ostane tamo I nek se ne vraca …. nek sebi nadje tamo neku Likanu … tamo ih bar ima

 2. реф ум лекс | 2. June 2015. at 06:17 |

  тражи вучко завршни ударац!
  треба видјети текст на овом порталу, изјаву професора економије миодрага зеца, како смо као друштво стасали да све што вриједи протјеравамо, а себи, као мору остављамо ријалити звијезде! то је аларм да немамо ни основе људске љубави уопште, а највише према себи, … па ето, вучић иде за подршку да би смо дали и себе!
  а и што ћемо и ми сами себи! е, јачи смо и од тога одвратног себе, па има да нас нема! нас, тога терета!
  у славу срба, поздрав, па ћао, нећемо се видјети, него заобићи, тамо неђе у франкфурту, милану, манчестеру, …!
  ми смо проћерали своје и хришћанство, и црвенило, и … љубав! ма нек смо ми себе проћерали, па нек’ нас та европа сад тимари!!!

Comments are closed.