PUTINOVO STOP HRVATIMA: Šamar sa tržišta sa preko 140 miliona POTENCIJALNIH POTROŠAČA

predsednik

Foto: rojters

Rusija je zabranila uvoz hrane iz Hrvatske, a od hrvatskih preduzeća iz prehrambenog sektora sada samo dve firme imaju prolaz na to tržište, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Ruske vlasti su početkom godine uskratile izvozne dozvole za dobar deo hrvatskih prehrambenih kompanija, zbog čega pristup ogromnom ruskom tržištu, sa gotovo 145 miliona potencijalnih potrošača, sada imaju samo koprivnička Podravka i Sardina iz Postira na Braču, navodi se u tekstu.

[adsenseyu4]

Informaciju je, kako piše Jutarnji, objavio deo hrvatskih medija, a potvrđena je u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), koja kao razlog neaktivnosti hrvatskih kompanija na ruskom tržištu navodi sankcije koje je EU, čiji je deo i Hrvatska, uvela Rusiji.

U hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova, u ruskoj ambasadi u Zagrebu i u hrvatskim kompanijama kojima je uskraćena mogućnost izvoza u Rusiji, nisu želeli da komentarišu ove informacije.

Prema podacima do kojih je došao Jutarnji list, među oštećenima su kompanije Vindija i Koka, zatim Perutnina Ptuj – Pipo, kao i Belje i PIK Vrbovec, koji su u sastavu Agrokora.

– Zbog sankcija EU prema Rusiji nije bilo moguće izvoziti proizvode životinjskog porekla u Rusiju, pa mnoge naše kompanije nisu ni bile u mogućnosti da izvoze na to tržište – nezvanično je rečeno Jutarnjem listu u jednoj od kompanija koje su ostale bez “izvoznog pasoša” za rusko tržište.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Vestinet.com /Izvor:jutarnji.hr)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]