PUTINOVO “NJET” EDIJU RAMI: Dalje ruke od Kosova, dalje ruke od Srbije

Albanija

Foto: Tanjug/AP, Tanjug/Boki

Ramina poruka da su Kosovo i Metohija deo Albanije jeste posezanje za teritorijom Srbije, ali i narušavanje stabilnosti Balkana. To je nedopustivo, ističe Marija Zaharova iz ruskog MSP

Iz Rusije, sa Vladimirom Putinom na čelu, stigao je hladan tuš za Albance! Albanskom premijeru Ediju Ramu poručeno je da drži ruke dalje od Kosova, tj. da može da zaboravi na stvaranje „velike Albanije“.

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, ocenila je kao nedopustivu Raminu izjavu da je Kosovo deo Albanije i da njihovo ujedinjenje nije plan B, već plan A.

Ruše Balkan

To je, kako ocenjuju u Moskvi, posezanje za teritorijom Srbije, čime se krši Rezolucija 1244 SB UN, narušava stabilnost Balkana i komplikuje dijalog Beograda i Prištine.

– Premijer Albanije je povezao realizaciju tog plana (ujedinjenje Kosova i Albanije) sa korekcijom granica, o kojoj se aktivno razgovara na kraju pregovaračkog procesa i postizanja konačnog sporazuma između Beograda i Prištine. Takvu retoriku Rusija smatra apsolutno nedopustivom. Tu je reč o posezanju za teritorijom Srbije i statusom AP Kosova. Mi to smatramo kršenjem Rezolucije 1244 SB UN. Očekujemo da će Zapad reagovati na takvu izjavu i geopolitičke planove – kazala je Zaharova.

Istakla je da takve izjave komplikuju dijalog Beograda i Prištine:
– To potkopava stabilnost i pogoršava poverenje u balkanskom regionu i komplikuje se dijalog Beograda i Prištine.

BROJ OBOLELIH OD LEUKEMIJE U SRBIJI PORASTAO 80%! Pogubni podaci NATO bombardovanja iz 1999.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li će Moskva podržati sporazum o razgraničenju Kosova, kazala da je stav Rusije u vezi sa KiM nepromenjen – za svako su rešenje koje odgovara interesima srpskog naroda, zasnovano na međunarodnom pravu i u skladu s unutrašnjim zakonodavstvom Srbije.

Štetno soliranje

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da je Zaharova ponovila stav koji je Putin potvrdio tokom poslednje posete Beogradu – da se Moskva zalaže za uzajamno prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine, ali bazirano na Rezoluciji 1244 SB UN:

UŽAS U SMEDEREVSKOJ PALANCI: Zamenik višeg javnog tužioca pretučen pred sinom u restoranu

– Zaharova je ukazala da su velikoalbanske pretenzije nedopustive i da Ramino soliranje šteti stabilnosti u regionu. U prevodu, iz Moskve su odbrusili: „Alo, zaboravite na ‚veliku Albaniju‘, Kosovo je u sastavu Srbije“, odnosno „dalje ruke od Kosova, dalje ruke od Srbije“.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)