Putinova poruka Srbiji: Zapad vam je oteo Kosovo, mi ćemo vam pomoći!

predsednik
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin spremio je za premijera Srbije Aleksandra Vučića, pored ekonomske ponude, i najsavremeniju vojnu opremu, ističu diplomatski izvori.

Šef ruske države tokom Vučićeve posete Moskvi, koja počinje 28. oktobra, ponudiće Srbiji najsavremeniju vojnu opremu i naoružanje i to po najpovoljnijim mogućim uslovima.

Rusi su, tvrde upućeni, više nego spremni da pomognu modernizaciju srpske vojske jer im je jako stalo da imaju moćnog prijatelja na Balkanu. Jedini njihov uslov jeste da nikada ne uđemo u NATO pakt.

[adsenseyu5]

Popust i krediti

Prema rečima izvora, raketni sistem S-300 biće deo Putinove ponude, ali i…

„Rusi su spremni da vam isporuče najsofisticiraniju vojnu tehniku i naoružanje, avione, helikoptere, tenkove… Raketni sistem S-300, koji bi bio ključni faktor u odbijanju eventualne agresije, samo je deo Putinove ponude koja će biti stavljena pred Vučića. Ova oprema je, naravno, izuzetno skupa, ali su Rusi spremni na velike popuste, robne kredite, čak i na neke donacije“ , prenosi izvor, dodajući da bi ruska vojna pomoć bila i odgovor Americi koja gura svoje naoružanje u Hrvatsku:

„Nije tajna da Putin doživljava Srbiju kao jedinog iskrenog saveznika na Balkanu, koja i pored ogromnih pritisaka i dalje odbija da uvede sankcije Moskvi.“

Kako je potvrđeno iz više izvora, uslov za „ruski vojni paket“ jeste da se Srbija obaveže da nikad neće ući u NATO pakt.

„Ruski rivalitet s NATO neće prestati da postoji, a samo je produbljen ukrajinskom krizom i ratom protiv ID u Siriji. Zato Rusija od Srbije očekuje da ne ulazi u zapadni vojni savez. Konačna odluka je, naravno, na Beogradu“, ističe sagovornik.

I dok niko u Vladi nije želeo zvanično da komentariše saznanja Informera, politički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da su Putin i Rusija danas „bitno drugačiji i jači igrači“ nego pre samo godinu dana.

[adsenseyu1]

„Posle intervencije u Siriji Moskva je zauzela drugačiju geopolitičku poziciju. Ne preza više da se suprotstavi Zapadu i SAD. Ona je spremna da nagradi neutralnost Srbije. Putin će verovatno ponuditi naoružanje i opremu pod uslovima koje daju svojim vojnim saveznicima. To će učiniti pre svega da bi učvrstili našu neutralnu poziciju„, ističe Anđelković.

Nemamo mi te pare

Vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović, s druge strane, ocenjuje da Srbija nema novca za takva ulaganja, ma kako ona bila dobra.

„Niko nam neće nuditi ono što ne možemo da kupimo. Naša država kuburi s novcem. Poklon i donacija opreme iz Rusije su malo verovatni. Na drugoj strani, nama su neophodni avioni, protivvazdušni sistemi, oklopna vozila, naročito su nam potrebni laki borbeni sistemi“, zaključuje Stojadinović.

Najbolje rusko naoružanje:

1)tenk T-90A
2)amfibijski transporter BTR-82A
3)protivvazdušni raketni sistem S-300
4)samohodni raketni sistem BUK-2M
5)mobilna balistička raketa topol-M
6)helikopter Mi-28

(BKTVNews/Pravda.rs)