PUTINOVA PORUKA posle koje je HARADINAJ povukao specijalce!

Albanija

Foto: Tanjug/AP, Tanjug/Boki

„Odmah povucite snage sa severa Kosova ili ćete osetiti ruski bes“. Ovako je glasila tajna poruka ruskog predsednika Vladimira Putina Ramušu Haradinaju i ostalim ekstremistima u Prištini nakon jučerašnjeg brutalnog upada šiptarskih specijalaca u sve četiri srpske opštine na severu Kosova.

U divljačkoj akciji, izvedenoj pod paravanom borbe protiv kriminala, uhapšene su 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti (uglavnom pripadnici kosovske policije), nekoliko ljudi je povređeno, među njima i ruski diplomata.

Putinovo direktno upozorenje isporučeno je Haradinaju diplomatskim kanalima i umnogome, uz reagovanje pojedinih zapadnih zemalja i čvrstu reakciju Srbije, uticalo je da se tokom dana smiri situacija koja je pretila da u potpunosti izmakne kontroli.

– Pored upada specijalaca na sever Kosova i brutalnog privođenja Srba, uz korišćenje dugih cevi i besomučnu pucnjavu, Putina je šokirala informacija da je kosovska policija napala i pretukla i ruskog diplomatu, pripadnika Unmika. Usledila je brza reakcija koju u Prištini nisu očekivali – otkriva sagovornik iz diplomatskih krugova u Beogradu i dodaje da je ruski predsednik poručio i da njihove službe imaju imena svih koji su učestvovali u divljačkoj akciji, tako da niko neće proći nekažnjeno.

ŠVEĐANI PRIKAZALI JAD I BEDU HRVATSKE: Gotovo je, ovde više NEMA ŽIVOTA! (VIDEO)

Uz Putina, koji je reagovao tajnim kanalima, oglasili su se u oštrom tonu i drugi ruski zvaničnici javnim osudama akcije Prištine. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da zvanična Moskva smatra upad kosovskih specijalnih snaga novom provokacijom s ciljem da se zastraši i protera nealbansko stanovništvo i da se silom uspostavi kontrola nad tom oblašću.

Konstantin Kosačov, prvi čovek Međunarodnog komiteta ruske dume, rekao je da Moskva zahteva da svi koji su bili deo nezakonite akcije snose posledice i budu strogo kažnjeni.

Da se Rusija ozbiljno uključila u ovaj problem, svedoče i reči koje je juče izgovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

– Sada se jedna velika sila, Rusija, uključila u to, i to zbog svog građanina, ali i svih drugih stvari. Mnoge će se time opcije otvarati i nemali deo stvari promeniti, koje mogu biti dobre za nas, ali i mogu da otvore brojne opasnosti po nas – naveo je Vučić.

Politikolog Jelena Vukoičić ističe da je podrška Rusije Srbiji očigledna i od nemerljivog značaja.

– Primeri Sirije i Ukrajine, recimo, pokazuje da su oni velika, moćna sila s kojom niko ne može da se igra – zaključuje ona.

Krasnoščenko je nešto kasnije pušten i prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, gde su mu konstatovane ozbiljne povrede.

Kfor je reagovao sramnim saopštenjem u kom je naveo da se ne meša u policijske akcije u obračunu s kriminalom i da im je akcija najavljena.

On dodaje da nedvosmislen način na koji se izvodi akcija.

SRBIN JEDVA IZBEGAO SMRT OD ROSU: Pucali su za mnom da me ubiju, TRČAO SAM SAM SLOMLJENOM NOGOM!

– Tolika brutalnost, tolika teatralnost, ogromne snage koje predstavljaju prekomernu upotrebu sile imaju nešto drugo za cilj. To je da pokažu da Haradinaj, Tači i Veselji kontrolišu kompletno Kosovo i Metohiju, da tom ogromnom silom izazovu uznemirenost kod Srba – istakao je Čović.

Reagovao i ambasador Čepurin

– Upad kosovskih specijalaca u delove severa KiM koje naseljavaju Srbi je krajnje opasan i kosi se sa svim postojećim dogovorima – navodi se u njegovom saopštenju.

       

(Dnevne.rs/izvor: Srpski Telegraf)