PUTIN VADI MLADIĆA IZ HAGA? RUSKA FEDERACIJA NE ODUSTAJE OD NAMERE DA POMOGNE GENERALU VRS

Mladić

Foto: Tanjug/AP

Posle pregovora s Tribunalom, a ranije i NATO, zvaničnici Rusije ponovo zatražili da oni vode računa o zdravlju haškog osuđenika

Rusija pregovara sa SAD da se generalu Ratku Mladiću omogući lečenje u toj zemlji, saznaje Kurir.

Rusija, koja već godinama pokušava da izdejstvuje da komandant Vojske RS nastavi lečenje kod njih, ponovo je aktivirala pregovore o toj temi – posle Tribunala i NATO, ovaj put sa SAD.

[adsenseyu5]

– Rusi ne odustaju od nauma da se Mladić prebaci kod njih i da oni brinu o njegovom zdravlju. Uostalom, to žele i sam Mladić i njegova porodica. Oni su u više navrata pregovarali o tome s različitim faktorima, relativno skoro su svoje namere izneli i Tribunalu, ali su odbijeni. Međutim, Rusi i dalje pokušavaju da nađu način i svoje zamisli sprovedu u delo i zato se sad vode razgovori o tome i s predstavnicima SAD – kaže izvor Kurira blizak Mladiću.

Rusija je u martu ove godine i zvanično obavestila Haški tribunal da je spremna da pruži smeštaj i medicinski tretman za Mladića, što je potvrdila i šefica pravne grupe pri Ambasadi Rusije u Holandiji Viktorija Goncarova.

REČI KOJE ĆE RASPLAKATI SVAKOG SRBINA: Posle presude general Mladić ostao je sam sa porodicom i rekao im ovo!

Boravak mesec dana

Ona je tada navela da bi Mladić u Rusiji imao obezbeđen smeštaj, medicinski tretman i povratak u Hag, sve u skladu sa zahtevima koje Tribunal odredi. Međutim, Hag je taj predlog zasad odbacio.

Prema pisanju ruskih medija, Rusija je zbog Mladića pre dve godine pregovarala i s NATO, ali ni ti razgovori nisu bili plodonosni. Ruski nedeljnik Istina navodio je da su pregovori Rusije i NATO o Mladiću „praktično jedini pregovori otkad su zbog ukrajinske krize odnosi Moskve i Zapada pali na najniži nivo“.

Poslanik u ruskoj Dumi Pavel Dorohin, koji predvodi ruski Komitet za zaštitu generala Mladića i koji je bio u poseti Mladiću u Tribunalu, rekao je za ruske medije ranije da bi Mladić na lečenju u Moskvi boravio najmanje mesec dana i da bi Rusija garantovala za njegov transport i kasniji povratak u haški pritvor.

[adsenseyu1]

On je naveo i da „operacija Mladićevog prebacivanja u Moskvu nije samo zdravstvene prirode nego i vrlo delikatno političko pitanje“. Dorohin je čak naveo da se u akciju dovođenja Mladića na oporavak u Moskvu uključio i ruski predsednik Vladimir Putin, kao i „neki drugi strani državnici“.

A upravo na Dorohinov predlog juče je predsednik ruske Dume Vjaceslav Volodin naložio Komitetu za međunarodne poslove Dume da razmotri predlog o potrebi da se reaguje na presudu Tribunala Mladiću.

Mladić je pre dva dana u Tribunalu prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona, ubistva, istrebljenja, terorisanja stanovništva. Odbrana je najavila žalbu, a prema rečima advokata Tome File, sve bi moglo da se okonča za otprilike dve godine.

NEVERICA: Policajci uhapsili Anu (18), pa je silovali u ”marici” (FOTO)

Gde može da služi kaznu

Ukoliko Mladiću bude potvrđena presuda, tada bi na dnevni red došlo i pitanje gde će služiti zatvorsku kaznu. Prema ranijoj odluci, haški optuženici mogu da služe zatvorske kazne u 18 zemalja, a kako kaže ministar Rasim Ljajić, koji je ranije bio na čelu Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom, to ne uključuje zatvore na području bivše SFRJ.

– Postoji 18 država koje su potpisnice sporazuma s Tribunalom da osuđeni može da izdržava kaznu kod njih. Mi smo svojevremeno tražili da budemo na tom spisku, ali je preporuka tadašnjeg generalnog sekretara UN bila da zatvorenici ne mogu da služe kazne na području bivše SFRJ – kaže Ljajić i dodaje:

[adsenseyu5]

– I Tribunal nam je rekao da ne bi mogli da daju pozitivnu preporuku za tako nešto, jer bi osuđenici mogli da imaju povlašćen status pošto ih, kako su rekli, doživljavamo kao heroje.

Zemlje u kojima haški osuđenici mogu da izdržavaju zatvorske kazne su: Španija, Nemačka, Velika Britanija, Austrija, Italija, Belgija, Danska, Švedska, Norveška, Portugal, Finska, Francuska, Letonija, Poljska, Slovačka, Ukrajina i Albanija.

ZAKLELI SU SE NA KRVNU OSVETU? Braća ubijene Biljane ne mogu da prebole SMRT sestre

Toma Fila

ZA SREBRENICU NIJE KRIV SRPSKI NAROD, NIGDE NE POMINJU MILOŠEVIĆA

Advokat Toma Fila navodi da u izricanju presude Mladiću sudsko veće nigde nije pomenulo Slobodana Miloševića.

– I kod Radovana Karadžića i kod Ratka Mladića nema Slobodana Miloševića. Ranije, u optužnici kod Miloševića, bilo je da je on taj glavni (za genocid, saučesništvo u genocidu u BiH). Otkako je umro, već u presudi Karadžiću nema ga – kaže Fila i dodaje:

– Hvala bogu da njega nema navedenog, jer nema ni Srbije. Na taj način se Srbija sklanja od toga.

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA KOD NOVOG SADA: Satima izvlačili prevrnuti kamion, dve osobe teško povređene (FOTO)

Da se presuda za genocid u Srebrenici ne odnosi na ceo srpski narod, potvrdio je i glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor: Katarina Blagović,Kurir.rs)

[adsenseyu2]