PRVO CRNOGORSKI CARINICI, SAD I MAĐARI: Zbog jednog papira vraćaju državljane Srbije sa granice čak im SKIDAJU I TABLICE

granica

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Mađarski carinci na graničnom prelazu Horgoš ovih dana nisu dozvolili ulazak građanima Srbije u njihovu zemlju, a nekima su čak skinuli i registarske tablice, iako su imali potvrdu da im je produžena važnost saobraćajne dozvole i registarskih tablica.

To su nam potvrdili i naši carinici i prema njihovim rečima, i ovde se sada dešava upravo ono što se nedavno dešavalo i na crnogorskoj granici, a o čemu je “Blic” već pisao.

Ovu neprijatnost nisu doživeli svi putnici, po svoj prilici mađarski carinici nasumice biraju koga će da vrate, a koga ne, tako da niko ne može da garantuje našim građanima da li će im se ovo dogiti ili neće.

CRKVENO PITANJE PRAVOSLAVNIH VERNIKA NAJOPASNIJI FAKTOR DESTRUKCIJE?! Sprema li Đukanović „KONAČNO REŠENJE“ za Srpsku crkvu u Crnoj Gori

Kako nezvanično saznajemo, MUP Srbije je uputio zvaničnu molbu mađarskim vlastima da prihvate potvrde o produžetku važenja saobraćajne dozvole, pa ostaje nejasno zašto mađarski carinici ovo rade pojedinim našim državljanima.

cip

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Izmenom Pravilnika o registraciji motornih vozila, rok važenja saobraćajnih dozvola i registarskih tablica produžen je sa sedam na devet godina.

Podsetimo, od 1. januara 2018. godine, od kada se izmene primenjuju, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije vlasnicima automobila izdaje papirnu potvrdu na srpskom i engleskom jeziku da se važnost saobraćajne dozvole i tablica produžava.

MUP: Nadamo se da će problem biti rešen

Zbog sporadičnih slučajeva “vraćanja” vozača na graničnim prelazima sa Mađarskom, kojima nisu uvažene potvrde o produženju važenja saobraćajne dozvole, MUP Srbije je uputio molbu kolegama iz te zemlje, da prihvate potvrde o produženju roka, a koje su uredno izdate u Srbiji.

Kako u MUP-u kažu, zbog nekoliko sporadičnih slučajeva u kojima nisu uvažene potvrde o produženju važenja saobraćajne dozvole, upućena je zvanična molba Ministarstvu unutranjih poslova Mađarske da prihvate potvrde o produžetku roka važenja saobraćajne dozvole, a u dopisu se navodi da su vozila, za koja su izdate potvrde i važeće registracione nalepnice, propisno registrovana u Republici Srbiji.

NOVOSADSKI POLICAJCI U ŠOKU: Deda vozio „odvaljen od alkohola“ i bacao petarde iz automobila, NEĆETE POVEROVATI KOLIKO JE IMAO PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Navedeno je i da su ta vozila tehnički pregledana, utvrđena njihova tehnička ispravnost, kao i da su osigurana od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima i da osiguranje važi do roka označenog na registracionoj nalepnici.

U MUP-u dodaju i da imajući u vidu odličnu saradnju dva ministarstva unutrašnjih poslova veruju da će taj problem, koji se pojavio u nekoliko sporadičnih slučajeva od 1. januara 2018. godine do danas, biti rešen i da će naši vozači moći nesmetano da učestvuju u saobraćaju na putevima u Mađarskoj.

znak

Foto: printscreen/Instagram

Inače, MUP Crne Gore je, na napise u medijima da je slična situacija bila i prilikom ulaska u tu zemlju, pre mesec da odgvorio da državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru, pored lične karte i vozačke dozvole, uz prezentovanje i potvrde o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila, saopštila je danas Uprava policije MUP-a Crne Gore.

U tom saopšetnju je istaknuto da je izdato povodom izveštavanja medija u Srbiji da se iz Srbije u Crnu Goru preko graničnih prelaza ne može više ući u Crnu Goru uz prezentovanje “potvrde o prudužetku važenja roka trajanja saobraćajnih dozvola i registarskih oznaka”, gde se misli na potvrdu o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila, odnosno produženje registracije.

(Dnevne.rs/Izvor: B.Vučković, Blic.rs)