PRVI ČOVEK BELORUSIJE POMAŽE SRBIJI KAD JE NAJPOTREBNIJE: Hitno šaljem raketni sistem S-300 (INFO)

S-300

Foto: Tanjug/AP, wikipedia

Nakon razgovora sa Vučićem, prvi čovek Belorusije se iste večeri čuo sa Putinom, od kog je dobio saglasnost da što pre isporuči moćni sistem našoj zemlji.

Raniji načelni dogovor o tome da Belorusija Srbiji isporuči moćni raketni sistem S-300 Srbiji biće ubrzano realizovan nakon najnovije krize na Kosovu i brutalnog napada albanskih specijalaca na Srbe.

To će, kako ocenjuju stručnjaci biti jak adut u odvraćanju od bilo kakvog pokušaja da se na silu zauzme sever Kosova ili napadnu Srbi južno od Ibra, bez obzira na to što iza Albanaca stoje Amerika i NATO.

Saglasnost za hitnu isporuku S-300 Vojsci Srbije dao je prekjuče i Vladimir Putin. Sa njim je srpski predsednik Aleksandar Vučić razgovarao prvo u ponedeljak uveče, odmah nakon nasilja u Mitrovici, a zatim i u sredu po podne. Neposredno posle toga razgovarali su Vučić i Lukašenko, a potom iste večeri Putin i Lukašenko, o čemu je objavljena informacija i na sajtu Kremlja.

Kako se saznaje, kao dodatni vid podrške, Minsk je spreman da nam po najpovoljnijim uslovima isporuči i najmodernije avione (pominje se oko 10 migova-29).

NATO U ČUDU, ALBANCI STRAHUJU: Vučićeva izjava uznemirila Zapad!

– Suština je da Belorusija kao manji partner radi određene modifikacije ruskog oružja, pa je za Srbiju povoljnije da ga nabavlja od njih. Ipak, za sve je neophodna saglasnost Rusije kao prizvođača, posebno u slučaju isporuke S-300. Putin je za cao paket odmah dao zeleno svetlo.

Aleksandar Vučić o nabavci 12 borbenih aviona F-16 od strane Hrvatske

Onog trenutka kad Srbija dobije moćne rakete teško da će iko smeti čak i da nam zapreti – navode izvori dobro upućeni u tok tripartitnih razgovora vođenih na najvišem nivou.

Slovenska braća

Specijalni Vučićev izaslanik Nebojša Stefanović juče je otputovao u Minsk i video se sa Lukašenkom. Nakon susreta, beloruski predsednik izjavio je da su njegov i naš narod slovenska braća, da zna sa čim se suočavamo i da ćemo zajedno rešavati sve probleme.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski ističe da bi nabavka S-300 bila spas za našu zemlju.

– I dalje stojim pri stavu da bi bilo odlično za Srbiju da iz Belorusije nabavi raketni sistem S-300. Mi smo dugo u tim pregovorima, a Rusija kao zemlja proizvođač treba da da odobrenje. Prednost sistema S-300 je u tome što može da gađa sve leteće ciljeve, uključujući i krstareće rakete, kao i avione stelt tehnologije na velikim daljinama, većim od 200 kilometara.

VELIKA KRIZA U BELOJ KUĆI: Svi čekaju POSLEDNJI POTEZ Melanije Tramp

Percepcija moći

Stručnjak za bezbednost Marija Đorić dodaje da se treba spremati za rat da bismo sačuvali mir.

CIA SPREMA NOVU “OLUJU”: Rusija otkrila plan za čišćenje Srba sa Kosova

– U situaciji kada svi oko nas zveckaju oružjem, pa i Priština, Srbija mora da ojača borbenu gotovost i zbog toga je neophodna saradnja sa saveznicima. Naravno da nama rat nije potreban i da treba izbeći tu opciju po svaku cenu, međutim, činjenica je da postoji nešto što se zove percepcija moći. Koliko vojne moći imate toliko će vas drugi poštovati.

(Dnevne.rs/Pravda.rs/Izvor: Srpski telegraf.rs)