„PRVA POMOĆ“: Amerika dostavila municiju Sirijcima! (INFO)

buducnost
Američke snage bacile su iz vazduha municiju za malokalibarsko oružje pobunjenicima koji se bore protiv džihadista Islamske države u severnoj Siriji, saopštili su danas američki vojni zvaničnici.

Portparol američke centralne komande pukovnik Patrik Rajder rekao je da je municija dostavljena arapskim borcima čije su „lidere SAD proverile i koji se bore da uklone ISIL (IS) iz severne Sirije“.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za AFP da je padobranom spušteno 50 tona municije.

Predstavnik pobunjenika saopštio je danas da su pobunjenici iz arapskih plemena u Siriji dobili uveravanja Vašingtona da je na putu novo oružje koje će im pomoći da pokrenu zajedničku ofanzivu sa svojim kurdskim saveznicima u tom sirijskom gradu, koji drže džihadisti IS.

„Sastali smo se sa Amerikancima i ovo je odobreno i rečeno nam je da je ovo novo oružje, uključujući oružje visokog kvaliteta, na putu“, rekao je Abu Muaz, portparol Fronta revolucionara Rake, grupe pobunjenika iz većinom arapskih plemena sa područja tog grada.

Arapski borci su deo novog saveza u kome su i kurdske Jedinice za narodnu odbranu (YPG), čije je formiranje objavljeno danas, pod imenom Demokratske snage Sirije, preneo je Rojters.

Kurdske snage, uz podršku arapskih pobunjenika, proterale su ranije ove godine ekstremiste IS sa većih delova teritorije severne Sirije.

[adsenseyu1]                    [adsenseyu1]

(Tanjug)