PRVA FAZA TRAMPOVOG PLANA ZA KOSOVO: Počelo čišćenje svih protivnika dijaloga

usa

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp i njegova administracija kreirali su plan kako bi stvorili uslove da se reši situacija oko Kosova i postigne dogovor Srba i Albanaca. Prvi korak, kako navode diplomatski izvori, već je napravljen pozivom Ramušu Haradinaju da se pojavi u Hagu zbog zločina terorističkog OVK počinjenih prema Srbima.

Istovremeno, iz američke ambasade poručuju da samo kompromis između Beograda i Prištine može doneti trajan mir u regionu.  Na pitanje da li samit koji će u septembru u Parizu organizovati Emanuel Makron može da pomeri stvari sa mrtve tačke i pokrene dijalog, iz američke ambasade odgovaraju:

– Snažno podržavamo povratak dijalogu između Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem EU. Trajan dogovor postignut kompromisom je neophodan kako bi ovaj region konačno dobio prosperitet i mir koji zaslužuje – rekli su iz ambasade.

Diplomatski izvori dodaju i da je Vašington uključen u razgovore koji vode u okviru Evropske unije, kao i da velika očekivanja imaju od samita koji će se u septembru u organizaciji Emanuela Makrona i Angele Merkel održati u Parizu.  Upućeni u dešavanja u vezi sa ulogom Trampa u dijalogu navode da je Vašington trajno precrtao Ramuša Haradinaja.

– Bivši premijer takozvane države Kosovo bio je glavna prepreka i kočnica razgovorima između Beograda i Prištine. Haradinaj se mesecima pravio gluv na mnogobrojne pozive i zahteve Vašingtona da ukine sulude takse, koje je uveo na srpske proizvode. Svima je bilo jasno da Amerika neće dozvoliti da se s njom poigrava niko, pa ni Haradinaj. Detektovali su ga kao glavni problem i shodno tome aktivirali plan za uklanjanje prepreke – objašnjavaju sagovornici iz diplomatskih krugova.

ALBANCI U NEVERICI ZBOG NOVE UREDBE KREMLJA: Putin izdao direktivu, Rusija ucenjuje države da povuku priznanje nezavisnosti Kosova? (INFO)

Izvori preciziraju da Trampova administracija ovim stavlja tačku na Haradinajev slučaj:

– Odlazak u Hag ne znači da će automatski biti osuđen i prebačen u zatvor. Na njemu je da odluči da li će biti junak koji će ostatak života provesti u zatvoru – navode izvori.

U svakom slučaju, navode sagovornici, Vašington planira nastavak akcija koje će biti realizovane u narednih mesec ili dva.

– Težište se prebacuje na politički teren kako bi se u Prištini afirmisali prozapadno orijentisani političari koji su spremni da sednu za sto i nastave dijalog sa Beogradom. Tu je Vašington na istim pozicijama na kojima je Beograd, ali na kojima su i Pariz i Minhen, Brisel, Moskva…Prvo moraju da padnu takse, pa onda sledi nastavak razgovora sve dok se ne postigne kompromis – objašnjavaju sagovornici.

Kada je reč o konačnom rešenju, izvori podsećaju da zvanični Vašington podržava predlog Beograda o podeli Kosova.

– Tramp hoće da tu priču završi pre njihovih izbora i da to bude njegov uspeh. Bela kuća podržava ideju o razgraničenju, to su i javno govorili američki zvaničnici. S druge strane, stare strukture u Stejt departmentu to opstruiraju na isti način na koji su Haradinaju davali vetar u leđa da istraje u nameri da ne ukine takse – navode izvori.

Kosovo

Foto: BETA / ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

Prema rečima Ivice Dačića, vidna je promena u stavu američke administracije:

– Bela kuća i Tramp sada se trude da nađu rešenje, dok su ranije smatrali da je to rešena stvar – rekao je Dačić.

NOVA GLAVOBOLJA ZA VOZAČE U SRBIJI: Neki mogu da se oproste od kola jer prepravka košta više nego sam automobil (INFO)

Ističući da je za Srbiju važno da ima dobre odnose sa velikim silama, Dačić je naglasio da sada imamo bolje odnose sa američkom administracijom nego ranije.

– Nekada su se staferi trećeg i četvrtog ranga bavili pitanjem Kosova, a danas se savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika trudi da dođe do trajnog rešenja – poručuje Dačić.

       

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com/Izvor: Srpski telegraf.rs)