PROTOKOL U PARIZU JE VELIKA GREŠKA! Ambasador Francuske u Beogradu: Molimo Vučića i srpski narod za IZVINJENJE

Francuska

Foto: Beta/Milan Obradović

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni uputio je danas izvinjenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu zbog protokola i rasporeda sedenja na svečanosti obeležavanja Dana pobede u Parizu.

– Sa Srbijom smo veoma bliski. Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila skoro trećinu stanovništva, 62 odsto muške populacije i Francuska to ne zaboravlja – rekao je Mondoloni gostujući na Prvoj.

Kaže da ne zna šta se tačno desilo u Parizu pošto je on juče prisustvovao u Beogradu ceremoniji na Francuskom vojnom groblju.

– Malo sam tužan, jer je trebalo jutros da slavimo našu zajedničku pobedu, uoči najavljene posete francuskog predsednika Srbiji. Ovo je na neki način sve to malo pokvarilo za nas – istakao je Mondoloni.

Dodao je da je reč o nespretnosti koja je, kako je ocenio, za žaljenje.

DRAMA NA SVADBI KOD ARANĐELOVCA: Pucao u jabuku, pa ranio dvoje ljudi i TROGODIŠNJE DETE (INFO)

Na pitanje kako komentariše novinske naslove, poput jednog da se Francuska obrukala zbog toga, Mondoloni je ponovio da je to bila greška i nespretnost za žaljenje.

– I ja čitam novine, to je bila greška za žaljenje i molimo predsednika Vučića i srpski narod za izvinjenje – poručio je Mondoloni.

Raspored sedenja zvanica, šefova država i vlada, na svečanosti u Parizu izazvao je ne malo čuđenje i negodovanje mnogih zvanica, posebno zbog mesta koje je dobio Hašim Tači – odmah iza ruskog predsednika Vladimira Putina.

– To su slike, ali realnost je da nije bilo značajnijeg protokolarnog dočeka za Kosovo nego za Srbiju, a kako su se stvari odvijale, Tači je možda bio u fokusu kamera. Treba biti na tom mestu i videti kako se to zaista desilo… – navodi Mondoloni.

Na konstataciju novinara da nije demantovao pojedine medije da je Tačiju prodato mesto na ceremoniji pored predsednika Rusije Vladimira Putina, Mondoloni je rekao da želi da govori o ozbiljnim stvarima i da niko u Srbiji ne veruje u takve stvari.

Ko je imao bolje mesto: Tači ili Vučić?

Na pitanje ko je imao bolje mesto, Tači ili Vučić, Mondoloni kaže da ne meri stvari tako.

RUSKI PREDSEDNIK IZNENAĐEN ZBOG TAČIJA: Vučić otkrio šta se desilo kad je Hašim Tači prišao Putinu da se rukuje!

“Mislim da je Srbija imala značaj u Prvom svetskom ratu i Francuska tome pridaje veliki značaj. U Prvom svetskom ratu naše bratstvo je po oružju. U Parizu je padala kiša, u Beogradu je bila divna ceremonija i zahvalio bih ministru Dačiću na prisustvu”.

Na konstataciju voditelja da se Mondoloni u ime predsednika Emanuela Makrona i Francuske izvinio predsedniku Srbije, ambasador je rekao da sa Srbijom žele da obeleže jako prijateljstvo.

DARKO LAZIĆ JE BITAN, A MOJU NAĐU (2) STE PUSTILI DA UMRE: Majka koja je izgubila dete statusom uzburkala Srbiju!

– Makron će doći u posetu početkom decembra, a to je jak gest jer Francuska nije imala posetu predsednika već 17 godina Srbiji. Želimo da radimo sa Srbijom više na ekonomskom planu. Na kulturnom planu želimo da francuski jezik bude prisutniji. Imamo puno stvari koje želimo da radimo – kazao je Mondoloni i zahvalio predsedniku Srbije Vučiću što je došao u Pariz na obeležavanje Dana pobede u Prvom svetskom ratu.

(Dnevne.rs/izvor: Tanjug)