PROTEST ISPRED RTS-a: SZS ne dozvoljava ulaz u zgradu, blokirana 3 ULAZA (VIDEO)

logo

Foto: Printscreen

Uz zvuke sirena ispred zgrade RTS-a oko podneva je počelo protestno okupljanje u organizaciji opozicionog Saveza za Srbiju (SzS). Nakon što su pojasnili zašto su se okupili na ovom mestu, predstavnici SzS su se rasporedili oko sva tri ulaza u zgradu javnog servisa.

U ovom trenutku, tamo se nalaze nalaze se predsednik SSP Dragan Đilas, Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, lider DS Zoran Lutovac, ostali predstavnici opozicije, ali i građani koji su došli da ih podrže.

Kako navodi RTS, prenoseći reči načelnika Policijske uprave za grad Beograd Milana Stanića, skup SzS nije uredno prijavljen.

Ova žena s invaliditetom se ne može popeti uz stepenice, ali pogledajte šta se desi kad pritisne dugme (VIDEO)

Takođe, javni servis navodi da organizatori blokade dele pamflete sa porukom “RTS blokira istinu, mi blokiramo RTS”, da je RTS dužan da “otvori vrata za istinu o brojnim aferama, poput Jovanjice, plagijata, Krušika, trgovine oružjem, štrajka u Pošti, Savamale, ubistva Olivera Ivanovića, stradanja radnika u Lučanima, pokušaj ubistva novinara Milana Jovanovića…”

Kako javlja reporter “Blica”, deo onih koji su krenuli na protest stigao je iz pravca Takovske ulice, i njih je predvodio lider Dveri Boško Obradović.

Kako je okupljenima rekao lider Narodne stanke Vuk Jeremić, razlog zbog čega se SzS sastao na ovom mestu je mirni protest upozorenja, zbog toga što “u prethodnih osam godina po našem uverenju RTS ne radi svoj posao”.

– Ne obaveštava javnost o onome što se događa u zemlji. Zbog toga smo ovde i bićemo na ovom mestu osam sati – rekao je Jeremić.

On je naveo da SzS apeluje na RTS da profesionalno obavlja svoj posao. Navodi i da je RTS govorio o talačkoj krizi, i ističe da neće biti nikakve krize “dok ne pošalju batinaše”.

– Sve će biti potpuno mirno. Ovde nema drame, već samo skrećemo pažnju javnosti da javni servis slobodne i demokratske zemlje treba drugačije da se ophodi prema novinarima – rekao je Jeremić, istakavši da su “taoci od strane rukovodstva su novinari”.

Pojasnio je da neće svi ovde biti ceo dan, ali da će biti dovoljno ljudi, i da nikoga neće sprečavati da uđe ili izađe iz zgrade RTS-a.

– Ako ne bude provokacija, razićićemo se u 20 sati. neće biti konflikata, tenzija, nećemo pokušati da uđemo u RTS, ako je neko to očekivao – kazao je on, istakavši da je jedini zahtev SzS da RTS radi svoj posao.

SzS je juče najavio da će danas od 12 do 20 sati blokirati sve ulaze u zgradu RTS-a u Beogradu, jer je nezadovoljan izveštavanjem javnog servisa.

Ovim povodom oglasio se i RTS, odakle navode da nepravilnosti u njihovom radu, ako ih ima, ne smeju da se ispravljaju fizičkim nasiljem, već u okviru legalnih mehanizama.

– Osim što je ovakvo ponašanje nedopustivo, ono je i veoma opasno i do sada su pukom srećom i razumnim ponašanjem organa bezbednosti izbegnute ozbiljne i nesagledive loše posledice za sve – istakli su menadzment i uređivački kolegijum javnog servisa.

Povodom blokade RTS-a, koju danas sprovodi Savez za Srbiju, predstavnica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je da građani imaju pravo da izađu na demonstracije, kao i da novinari imaju pravo da rade slobodno i profesionalno.

 

(Dnevne.rs /Izvor: Marko Radonjić, Blic)