PROMOCIJA USTAŠTVA: Da li je Hrvatska rekla LAKU NOĆ ZDRAVOM RAZUMU

Hrvatska

FOTO: ANTIFA ŠIBENIK / FACEBOOK

Hrvatska je ovih dana na još jednom primeru pokazala da ne želi da se ogradi od promocije ustaštva, koje sada dobija i sve veću podršku i legitimizaciju od strane državnih vlasti.

Sudeći po najnovijoj sudskoj presudi iz Požege, uzvikivanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” još jednom je proglašeno za legalno i predstavlja “izraz volje i legitimiteta vlasti u Hrvatskoj”.

Ovo sramotno objašnjenje sudije Prekršajnog suda u Požegi Đurđice Čakalić praktično znači davanje “zelenog svetla” i ohrabrenja svima onima koji smatraju da je poklič iz vremena Nezavisne Države Hrvatske (NDH) sasvim u redu. Ako bi se pratila logika ovakve odluke, po njoj bi i uzvikivanje “Haj Hitler” ili “Zig Hajl” pozdrava bilo prihvatljivo. Samo, to nije slučaj ni u jednoj zemlji Evropske unije, osim u Hrvatskoj.

ISIJAVAO MRŽNJU PREMA SRBIJI: Ovako je govorio Kofi Anan mesec dana pre bombardovanja Jugoslavije

Takođe, ovo je samo još jedan dokaz da hrvatske vlasti ne da neće, nego da ne žele da se izjasne o ponašanju koje je gotovo svuda neprihvatljivo, koje tolerišu i “žmure” na nacionalističke ispade maltene kada god se dogode, dok se u isto vreme pozivaju na demokratiju i tolenaciju. Promocija ustašva jednostavno je praksa kojoj niko ne želi da stane na put.

Slučaj iz Požege, sasvim je jasno, nije prvi. Tako je upotreba ustaškog pozdrava “Za dom spremni” amnestirana i prošle godine, samo što je to učinio sud u Slunju, kada je oslobođen kontroverzni, proustaški orjentisan hrvatski pevač Marko Perković Tompson. Na tu presudu policija se nije čak ni žalila, pa je ona postala pravosnažna.

Foto: Privatna arhiva

Tompson je i ove godine, u vreme obeležavanja akcije “Oluja”, u kojoj je iz Hrvatske prognano više od 250.000 Srba, započeo koncert u Glini pesmom “Bojna Čavoglave”, koja počinje upravo tim ustaškim pozdravom. Inače, kontroverznom Tompsonu su u zadnjih par godina zabranjeni nastupi u Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, ali i Sloveniji, upravo zbog onoga što propagira u svojim pesmama.

Međutim, za razliku od prošle, policija ove godine nije ni podnela prijavu protiv Tompsona, objasnivši to sudskom praksom koja odbacuje takve prijave.

Koliko Hrvatska nema problem sa ovakvim ponašanjem, svedoči i to da je posle zabrane Tompsonovog koncerta u Mariboru (Slovenija), on ni manje ni više tražio od državnog vrha da ga zaštiti (od predsednice Grabar-Kitarović i premijera Plenkovića) što su, još gore, oni i pokušali, ali neuspešno.

Posebno apsurdno u svemu je i to što je hrvatska Vlada formirala Kosmisiju za suočavanje sa prošlošću, koja je inače donela preporuku da je pozdrav “Za dom spremni” neustavan, ali da se može koristiti u posebnim prilikama. S obzirom da preporuka nije obavezujuća, sve ovo što se dešava je samo epilog toga.

– To je štetno i uvredljivo za sve narode koji su bili žrtve ustaškog režima čiji je ovo bio službeni pozdrav, te će stvoriti teškoće i u unutrašnjim i u međunarodnim odnosima kada je u pitanju Hrvatska – rekao je pre nekoliko meseci predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Stalna osuda Hrvatske i zbog ustaškog pozdrava, ali i zbog negiranja zločina NDH svako malo stigne i od direktor Centra Simon Vizental u Jerusalimu Efraima Zurofa, koji uporno skreće pažnju na to da ova zemlja izvrće istinu o dešavanjima tokom Drugog svetskog rata. On je u nekoliko navrata osudio poklič “Za dom spremni”, koji je postao nezaobilazna ikonografija na hrvatskim nacionalističkim skupovima, ali i skretao pažnju hrvatskim vlastima za mnoge druge stvari.

PRETPOSTAVKA NEVINOSTI ZA SRBE U CRNOJ GORI NE POSTOJI? Crnogorski ministar pravde tražio javno da Saru tužilaštvo i pravosudni organi tretiraju kao kriminalca najvišeg ranga!

– Svaka izjava poput one koju je dao vladin Savet za suočavanje sa prošlošću koja može da ostavi utisak da su “ustaše možda učinile neke loše stvari, ali oni nisu toliko loši, oni su junaci, patrioti i trebalo bi slditi njihov primer” je potpuni apsurd – upozorio je Zurof koji je pre nekoliko meseci boravio u Zagrebu

On je upozorio i da Evropska unija mora da preuzme odgovornost i da ne zatvara oči na izvrtanje istine o Holokaustu (govoreći pre svega o Jasenovcu), kako bi se prikrili zločini lokalnih kolaboratora i promovisale laži.

– U krajnjoj liniji, odgovornost u ovom slučaju leži na Hrvatskoj, ali pristupivši EU, hrvatske vlasti su preuzele sve njene vrednosti. Ovo nisu evropske vrednosti, to su fašističke vrednosti koje štete odnosima – poručio je Zurof.

SRAMOTA CRNE GORE! ADVOKAT ŠOKIRAN OTKRIVA KAKO SU KRŠILI ZAKON I VRŠILI PRITISAK NA SARU DA JE PRIMORAJU DA PRIZNA LAŽNE OPTUŽBE: Priznaj, moraš da potpišeš, vikali su na nju!

On je svojevremeno kritikova i postavljanje spomen-ploče sa ustaškim obeležjima u blizini Jasenovca, za koju je rekao da joj nije mesto ni tu, niti bilo gde u svetu.

(Dnevne.rs/Izvor: Blic.rs, Lana Gedošević)