“Proizvedeno u Republici Kosovo”

tabla

FOTO: KLIX.BA / PROMO

Vašingtonski sporazum znatno je uticao na trgovinu.

Sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, potpisanim 4. septembra 2020. u Vašingtonu, kompanija “Agro Kosova Holding“ iz Suve Reke, koja se bavi proizvodnjom vina, udvostručila je promet od izvoza ovog proizvoda u Srbiju, navodi RTK, prenosi Kosovo onlajn.

Nakon Vašingtonskog sporazuma, ta kompanija i kompanija “Euro Test” iz Srbije potpisale su sporazum vredan milion evra, kojim se omogućava prodaja kosovskih proizvoda u Srbiji.

Aljbuljena Veselji, menadžer u ovoj kompaniji, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže da je prema sporazumu prva pošiljka u Srbiju otišla u novembru 2020. godine, a u februaru 2021. biće izvezena i druga pošiljka, sa kojom će sporazum biti finaliziran.

PROČITAJTE JOŠ: Izetbegović traži od Srbije i Hrvatske izvinjenje i milijarde

Kako je rekla, pored ugovora koji imaju sa srpskom kompanijom “Euro Test”, već su u pregovorima i sa drugim kompanijama na ovom tržištu.

Kompanija koja proizvodi panelne i cevne radijatore “Enrad“ iz Gnjilana, takođe je prisutna na tržištu Srbije, kaže direktor ove kompanije Tahir Tahiri, i dodaje da je tokom godinu dana na srpskom tržištu njegova kompanija izvozi proizvode vredne 1,5 miliona evra u sedam srpskih kompanija sa kojima ima ugovore.

Sa druge strane, kosovski proizvođači imaju poteškoća da izvezu svoje proizvode u Srbiju, zato što, kako proizvođači kažu, građani Srbije ne konzumiraju kosovske proizvode, zbog brojnih problema s dokumentima u kojima stoji “Republika Kosovo”, a koje srpske vlasti ne priznaju.

Tome u prilog govori i trgovinski bilans između Kosova i Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: NEVEROVATAN SNIMAK IZ TETOVA: Muškarac objavio video u kome dete (3) puca iz pištolja – policija odmah reagovala (VIDEO)

Prema zvaničnim podacima kosovske carine, tokom 2020. godine kosovski proizvodi na srpskom tržištu dostigli su vrednost više od 27 miliona evra, dok vrednost srpskih proizvoda na kosovskom tržištu iznosi oko 160 miliona evra.

Ali, Tahir Tahiri iz kompanije “Enrad” kaže da se nije suočavao sa takvim problemima.

“Oni redovno prihvataju naše proizvode, jer imaju kvalitet. Sve zemlje koje imaju proizvode sa kvalitetom i prihvatljivom cenom prihvataju druge zemlje, pa i Srbija. Nisam imao problema sa dokumentima“, naglasio je Tahiri.

Inače, u dokumentima proizvoda proizvedenih na Kosovu, u kojima je napisano “Republika” Kosovo, u nekim slučajevima carinske vlasti u Srbiji ne prihvataju.

Carinska deklaracija robe, komercijalna faktura, potvrda o poreklu, samo su neki dokumenti koji su potrebni za izvoz proizvoda sa Kosova.

Kosovska vlada je 2018. godine, kada je na njenom čelu bio Ramuš Haradinaj, uvela carinu od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Nakon što je izabrana nova Vlada, aktuelni premijer Avdulah Hoti ukinuo je sve mere kako bi pružio šansu za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

 

(Dnevne.rs/Tanjug)