PRIŠTINA SE NAORUŽAVA: Obučavaju pilote u Turskoj, kupuju polovne američke tenkove, pet aviona, laku artiljeriju, 12.000 raketnih bacača „armbrust“!

Rosu

Foto: printscreen

Da Priština konstantno zvecka oružjem bilo je potpuno jasno kada su obelodanjene bezbednosne informacije o nabavci naoružanja i vojne opreme za buduću vojsku Kosova. U ovogodišnjem budžetu tzv. Kosova oko 40 miliona evra namenjeno je za kupovinu oružja i vojne opreme. Prema obaveštajnim informacijama Beograda, ovaj novac biće potrošen na nabavku veće količine modernih pušaka i pištolja, minobacača, lake artiljerije… Na listi albanskih želja su i polovni američki tenkovi.

Prištinske vlasti uveliko pregovaraju i o nabavci pešadijskog naoružanja i helikoptera. U njihovom fokusu u prvoj fazi opremanja je pet savremenih višenamenskih letelica, zasad nepoznatog proizvođača. Partnera za ovaj posao Priština traži u Zapadnoj Evropi, a obuka pilota već je počela u Turskoj. Proces nabavke naoružanja i vojne opreme odvija se uz znanje i učešće međunarodnih i NATO snaga u Pokrajini.

KODNO IME “ZLATNA SABLJA”: Najava rata na KOSOVU ZA 48 SATI?!

Posebno je zabrinjavajući podatak da su krajem prošle godine Albanci naručili čak 12.000 komada nemačkog lakog raketnog bacača „armbrust“, namenjenog uništavanju oklopnih ciljeva. Ovo naoružanje gotovo sigurno bilo bi upereno u srpske tenkove o borbena vozila u slučaju da u Beogradu bude doneta odluka da se zaštiti narod u Pokrajini.

‘RIZIČNA AKCIJA’: MOŽE LI SUTRA DA IZBIJE RAT!?

Kosovske snage bezbednosti imaju oko 4.000 aktivnih pripadnika i 2.500 u rezervnom sastavu. Opremljene su pešadijskim naoružanjem zapadnih proizvođača, ali i delovima opreme iz vremena OVK.

(Dnevne.rs/Izvor: Novosti)