“PRIŠTINA IM VAŽNIJA OD BEOGRADA” Vučić: Primili smo poruku Crne Gore i Makedonije i u skladu sa njom ćemo se i ponašati (INFO)

predsednik

Foto: Rojters

Skoplje i Podgorica su pokazali da im je Priština važnija nego Beograd. Poruku smo primili, i ponašaćemo se u skladu sa njom u budućnosti, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na ovaj način odgovorio na potez dve susedne države, Makedonije i Crne Gore, koje su podržale članstvo Kosova u Interpolu.

– Srbija će se ponašati odgovorno, ali u skladu sa njihovim odnosom prema Srbiji. Skoplje i Podgorica pokazali su da im je Priština važnija, dobro smo razumeli poruku. Želimo dobre odnose sa njima, ali smo shvatili koji su njihovi prioriteti – rekao je Vučić.

On je kazao i da Srbija sa svima želi dobre odnose, da će se odgovorno ponašati, ali i da dobro razume “na kom smo mi njima mestu, u skladu sa čim ćemo se ponašati se u budućnosti”.

Govoreći o potencijalnim, novim potezima Prištine, poput onog o povećanju taksi na robu iz Srbije, kaže da se nada da toga neće biti.

– Nažalost, to ne mogu da garantujem – rekao je Vučić, koji je naveo da očekuje da Priština uradi svoj posao i da se “stavi na stranu civilizovanih strana”.

Tada će, kazao je, Beograd biti spreman da nastavi dijalog u kome, kako je kazao, moraju da se poštuju pravila i postignuti dogovori.

On je rekao da se nakon simbolične pobede nad Prištinom u Interpolu nada i drugim, većim pobedama koja će omogućiti dobrobit Srbiji, Republici Srpskoj i Srbima gde god da žive.

– Te pobede su da naša deca rade. Da imaju sigurnu budućnost. Da naši ljudi svuda gde žive budu sigurni i bezbedni.

Gradićemo i najbliže odnose sa Republikom Srpskom, poštujući integritet BiH, i brinućemo o našem narodu, ne ugrožavajući nikog drugog – rekao je Vučić u Kuli.

Spomenik “kralju Peri”

Govoreći o jednom veku prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, Vučić kaže da je to za njega lično jedan od najvažnijih događaja u poslednjih 100 godina u srpskoj istoriji.

“TI I TVOJA MAJKA STE GODINAMA UZIMALE OD MOJE DECE, SAD ĆU JA OD TVOG SINA”: Suzana je oca prvi put upoznala sa 18 godina, a ono što je uradio rastužiće vas! (FOTO)

– Želimo da gradimo zajednički budućnost sa našom i Mađarskom braćom, ali i sa svima drugima koji žive u Vojvodini. Važan datum, ali će biti još važniji ako Vojvodina sledeću stogodišnjicu dočeka još bogatija i uspešnija – rekao je Vučić na otvaranju fabrike “Kalcedonija” u Kuli.

Kako je kazao, ima čast što je dobio poziv da govori na svečanoj akademiji, “i da mi iz centralne, ili uže Srbije, kako se to nazivalo u komunustičkim podelama, otkrijemo spomenik kralju Peri, pošto je to bio nadimak našeg velikog kralja Petra”.

Jedan vek od prisajedinjena Vojvodine Kraljevini Srbiji obeležava se 24. i 25. novembra, kada će biti održana i svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, u prisustvu najvišeg državnog vrha.

(Dnevne.rs /Izvor:  L. G., Blic)