“PRIŠTINA ĆE TRPETI POSLEDICE”: Evropski komesar Han besan zbog kosovskih taksi, ODBIO KONFERENCIJU S HARADINAJEM (INFO)

vucic

FOTO: PRES SLUŽBA PREDSEDNIKA SRBIJE / PROMO

Evropa neće tolerisati provokacije i jednostrane poteze Prištine, oduka o uvođenju taksa mora da bude povučena. To je evropski komesar Johanes Han juče poručio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predstavnicima vlasti na Kosovu.

Na sastanku Vučića i Hana koji je trajao dva sata, naš predsednik izneo je Briselski sporazum.

– Vučić je pokazao Briselski sporazum i pitao je Hana šta to tačno Srbija iz ovog dokumenta nije ispunila i kada je reč o energetici i kada je reč o svim drugim oblastima – kaže izvor „Blica” upoznat s detaljima sastanka. Predsednik Srbije odbio je potom ultimatum da srpska strana treba da uradi bilo šta da bi se Priština vratila za pregovarački sto.

– Vučić je čvrsto ostao pri stavu da nema povratka pregovorima sve dok odluka o taksama ne bude povučena. Rekao je „tek nakon toga možemo da razgovaramo” – otkriva izvor našeg lista.

Han i Haradinaju rekao da su takse neprihvatljive

Kako „Blic” saznaje u Prištini, Han je Ramušu Haradinaju jasno rekao da su takse neprihvatljive i da će Priština trpeti ozbiljne posledice zbog toga.

– Komesar je rekao da je veoma ljut što vlast u Prištini ne poštuje dogovore i što sve rade na svoju ruku – navodi naš izvor.

Da EU nije indiferentna prema onome što Ramuš Haradinaj i Hašim Tači rade, videlo se i po tome što je Han odbio da održi zajedničku konferenciju sa premijerom tzv. Kosova.

– Albanska strana tražila je da se održi zajednička konferencija za štampu Hana i Haradinaja, ali je evropski komesar rekao da ne želi i da će se on sam obratiti medijima. Zato je on govorio prvi, dok je Haradinajeva konferencija počela nešto kasnije – kaže izvor „Blica” iz Prištine.

SRPKINJA DIPLOMIRALA U ALBANIJI I OTKRIVA DETALJE: Edi Rama je sklon porocima, Šiptari su “maljoki” i nisu dobrodošli…

Nakon sastanka s Vučićem, Han je na svom tviter nalogu napisao da će sagovornike u Prištini pozvati da odblokiraju regionalnu saradnju i trgovinu, i ukazati na potrebu povratka dijalogu.

– Dobar sastanak sa predsednikom Srbije u Beogradu, gde smo razgovarali o kosovskom uvođenju taksa na robu iz Srbije i BiH, što predstavlja kršenje CEFTA i REA (regionalna ekonomska zona) i regionalne saradnje. Saglasili smo se da je hitno potrebna deeskalacija – napisao je Han.

U saopštenju iz Predsedništva Srbije, nakon sastanka s evropskim komesarom, navodi se da je predsednik Vučić upozorio na moguće posledice neodgovornog poteza Prištine o povećanju taksa na srpsku robu, čime je dodatno prekršen CEFTA sporazum, istakavši da mere Prištine vode ka punoj destabilizaciji celog regiona i da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba.

Vučić je zahvalio komesaru Hanu na razumevanju situacije i na njegovoj želji da problem reši, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na evropskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regiona ključno očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalje evropske integracije. On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom nakon što Priština povuče neodgovorne poteze.

– Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svetu – ponovio je predsednik Vučić. Han je rekao da stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose, i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem.

(Dnevne.rs /  Ivana Mastilović Jasnić, Blic)