PRIPREMITE SE: SUTRA SU VELIKE ZIMSKE ZADUŠNICE, ovu JEDNU STVAR obavezno morate da uradite! (INFO)

MOLITVA

pixabay

Pošto je to dan kada se posebno obraća pažnja na deljenje milostinje, obavezno se svakom prosjaku koga sretnemo, udeli milostinja i da deo hrane koju smo poneli sa sobom

Pravoslavni vernici u Srbiji  sutra obeležavaju Velike ili Vaskršnje zadušnice, praznik sećanja na sve umrle. Crkva je odredila posebne dane u toku Crkvene godine, koje posvećujemo dušama preminulih i oni uvek padaju u subotu.

Na dan zadušnica se služi liturgija, i tada sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se ide do grobova pokojnika. Pored grobova se pale sveće, a sveštenik obavi obred i okadi grobove.

[adsenseyu1]

Ako su naši pokojnici sahranjeni daleko i nije moguće otići na njihove grobove, uvek može da se ode u crkvu, gde se odsluži pomen, i zapali sveća.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Pošto je to dan kada se posebno obraća pažnja na deljenje milostinje, na ovaj dan obavezno se svakom prosijaku koga sretnemo, udeli milostinja i da deo hrane koju smo poneli sa sobom.

U narodu se veruje da će to doneti sreću i blagostanje domu.

Osim zimskih, postoje još Miholjske zadušnice – u subotu pred Miholjdan, Mitrovske zadušnice – u subotu pred Mitrovdan, kao i Duhovske ili Trojične zadušnice, u subotu pred Duhove.

Datumi zadušnica su promenljivi jer zavise od datuma Vaskrsa, a on je pokretni praznik.

[adsenseyu1]

(Telegraf.rs)