PRIPREMIMO SE, BEOGRADU OPET PRETI BLOKADA: Za petak najavljen protest širom prestonice zbog POSKUPLJENJA GORIVA (INFO)

gorivo

Foto: dnevne.rs/pixabay

Ključne beogradske saobraćajnice biće blokirane u petak, 8. juna od 17 časova, sudeći po najavama organizatora protesta protiv poskupljenja goriva.

U Fejsbuk grupama posvećenim vozačima danima se ugovaraju detalji protesta. Prema najnovijim informacijama, sam protest biće raspoređen na nekoliko prometnih lokacija, a to su Slavija, “Sava centar” (blokada Gazele), Ušće (Brankov most), Karaburma (uključenje na Pančevački most) i Dedinje (kod zgrade “Pinka”).

Oni koji ne mogu da se pridruže protestu, u znak podrške će zaustaviti vozilo gde god da se nađu u 17 sati.

Jedan od predloga kako skrenuti pažnju na visoke cene goriva jeste da se blokiraju prilazi pumpama na sat vremena. Međutim, ovo rešenje je dobilo najmanje podrške.

Prema najavama, protest bi u isto vreme trebalo da se održi i u drugim mestima u Srbiji, međutim tačne lokacije za druge gradove još nisu objavljene.

Gorivo poskupelo za 8,79 dinara po litru

Podsetimo, od početka godine do danas, gorivo je poskupelo za 8,79 dinar za litar, a dizel za čak 11,30 dinara. Sada litra benzina od 95 oktana košta 152,02 dinara, evrodizela 161,71, dok su one skuplje kategorije goriva 167 dinara.

Protestovali i protiv dva tehnička pregleda

Da se ne radi o neozbiljnim protestima, svedoči podatak da se slična grupa pre mesec dana organizovala kada je najavljena obaveza dva tehnička pregleda godišnje za automobile starije od 15 godina.

Ova odluka je, međutim, kasnije povučena.

(Dnevne.rs /M. Milojkovic, Blic)