PRETI NAM “TIHI TREĆI TALAS” PANDEMIJE? Naučnici izdali novo upozorenje

virus

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Svet se grčevito bori sa korona virusom, ali prema rečima naučnika, preti nam još jedna opasnost od ove infekcije koja je prema poslednjim podacima odnela više od 978.000 života u svetu.

Naime, stručnjaci tvrde da je reč o “tihom talasu” neuroloških posledice koje bi mogle da nastupe posle koronavirusa. Iako su pretpostavke naučnika na bazi hipoteze, postoji stvarna zabrinutost i smatra se da će dugoročni efekti pandemije koronavirusa biti nalik onima koje je ostavila “španska groznica” u prošlom veku.

Kako ističe portal, bolest COVID-19 povezana je sa neurološkim simptomima i gubitkom pamćenja.

– Smatramo da virus može da prodre u mozak i potencijalno izazove degeneraciju nervnih ćelija – dodao je on.

PROČITAJTE JOŠ: ŠPANSKA SAPUNICA NA SRPSKI NAČIN: Pevačica i general se tajno viđaju po restoranima, a kažu da nisu u kontaktu?!

Barnam i koautori novog istraživanja smatraju da “treći talas” pandemije neće toliko činiti porast novozaraženih, već povećani broj obolelih od Parkinsonove bolesti. Iako i dalje ne postoje čvrsti dokazi da će do ovako nečega uopšte doći, ali brine činjenica da se već slična stvar desila svetu.

Naime, reč je o pandemiji “španske groznice” iz 1918. godine, kada je taj virus izazivao određenu vrstu zapaljenje mozga “encephalitis lethargica”, koje povećava za dva do tri puta šanse da čovek oboli od Parkinsonove bolesti.

– Možemo da iskoristimo ono što smo saznali posle pandemije “španske groznice”. Svet se opet suočava sa viralnom pandemijom, i vrlo brine pomisao da je veća mogućnost da će doći do rasta obolelih od neuroloških bolesti. Svet je prvi put zatečen spuštenog garda, ali ne mora tako da bude ovog puta – kaže Barnam.

Slučaj iz Izraela

U prilog navodima australijskih naučnika ide i objavljeni izveštaj iz Izraela. Naime, reč je o 45-godišnjem muškarcu koji je oboleo od bolesti COVID-19. On je u martu hospitalizovan sa simptomima kao što su kašalj, bolovi u mišićima i gubitak čula mirisa.

Međutim, tokom boravka u izolaciji počeo je da ima probleme sa govorom, ali i pisanjem. Takođe, imao je poteškoće da hoda, a testom je utvrđeno da ima Parkinsonovu bolest.

 

(Dnevne.rs/