PRESRETEN NA PUTU ZA TRIPOLI: Ambasador Potežica stradao dok su pokušavali da ga otmu?!

auto

Foto: Tviter/RTS vesti

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica preminuo je juče ujutru od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći do koje je došlo kada su pokušali da ga otmu, saznaje “Blic”.

Do zaključenja današnjeg izdanja “Blica”, Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo samo da je ambasador pre dva dana imao tešku saobraćajnu nesreću i da je dan potom preminuo.

[adsenseyu5]

Kako “Blic” otkriva, Potežica je, međutim, presreten na putu ka Tripoliju pre tri dana. Ambasador je na teritoriji koju kontrolišu ekstremisti vozio službeni automobil u dva sata ujutru. Tragedija se dogodila kada se iz Tunisa vraćao u Libiju u Ambasadu.

Izvor “Blica”, strani diplomata, navodi da je ambasador Potežica presreten na istom putu na kojem je novembra 2015. godine oteto, a potom i ubijeno dvoje srpskih radnika u libijskoj ambasadi – vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić. Potežica je tada bio u koloni vozila Ambasade, ali je izbegao kidnapovanje.

Izvor “Blica” navodi da zasad nema pouzdanih detalja tragedije jer je odgovore mogao da pruži samo ambasador.

– Dve su moguće verzije kako je došlo do tragedije. Ili su otmičari presekli put ambasadoru i tada je došlo do sudara, ili je tragedija usledila dok je ambasador pokušavao da pobegne od njih. Sve se događalo dva sata iza ponoći. Pretpostavka je da su kidnaperi, kada su videli stanje ambasadora posle nesreće, odustali od otmice. Reč je o gotovo identičnom stilu otmice – insceniranoj saobraćajnoj nesreći, a kao što je bio slučaj s drugim srpskim državljanima – otkriva izvor “Blica”.

“Blic” u diplomatskim krugovima saznaje da je moguće da i iza ovog pokušaja otmice, ali i tragedije koja je usledila, stoji Abdulah Dabaši, komandant ISIS-a na prostoru Sabrate, grada koji je udaljen oko 60 kilometara od Tripolija. Iako se, prema libijskim vestima, Dabaši od 23. aprila vodi kao mrtav, zasad nijedna ozbiljna zapadna služba tu informaciju ne uzima kao tačnu. Za tog visokog operativca ISIS-a navodi se da je ubijen u napadu “nepoznatih libijskih naoružanih operativaca”. Abdulah Dabaši ili Abdulah Haftar, kako je još poznat, lice je sa “poternice” zapadnih službi bezbednosti i sumnja se da je događaj njegovog ubistva insceniran u medijima jer nema nijednog dokaza njegove smrti. Međutim, upravo inscenirana pogibija mu daje odrešene ruke za dalje delovanje ISIS-a. Dabaši se sumnjiči za raniju otmicu srpskih diplomata.

Ambasadoru Potežici mandat u Libiji odavno je istekao, međutim on nije povučen niti je to učinjeno nakon tragedije veziste Slađane Stanković i vozača Jovice Stepića. Nekoliko meseci pre njihove otmice, BIA je u junu uputila Ministarstvu spoljnih poslova preporuku da se zbog bezbednosne situacije iz Libije povuče naše osoblje.

[adsenseyu4]

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kada su oteti Stanković i Stepić, činjenicu da osoblje nije na vreme povučeno prokomentarisao je navodom “da je procena ambasadora bila da se i pored preporuke BIA ostane u Libiji”.

otmica

Foto: Facebook/Slađana Stanković, Google maps, Tanjug/AP

Prema saznanjima “Blica”, Potežica je insistirao da ostane u Libiji i posle isteka svog mandata, a to je pokrivano u Ministarstvu navodom da u “Libiju niko neće da ide”. Inače je poznato da tamo nema više zapadnih diplomata. Ministarstvo, međutim, nije povuklo Potežicu iako se znalo da je on jako narušenog zdravstvenog stanja.

Iako se posle prve otmice navodilo da ambasador nije u opasnosti jer je smešten u Tunisu i odatle radi diplomatski posao vezan za Libiju, prema saznanjima “Blica”, to i nije sasvim tačno.

On je gotovo sve vreme bio u Ambasadi u Libiji, a u Tunis je odlazio po potrebi – da podigne platu i obavi druge uplate. Istina je da je Potežica bio jedini diplomata u Tripoliju, a da su svi ostali u Tunisu.

Istraživanje propusta

Još februara prošle godine najavljeno je da počinje da radi komisija Ministarstva spoljnih poslova koja treba da utvrdi okolnosti i da li je došlo do propusta u radu koji su doveli do otmice, a potom i pogibije dvoje srpskih službenika. Do danas nije dat ni precizan odgovor zašto su srpski službenici ostali u Libiji.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs/Izvor:Željka Jeftić,Blic.rs)

[adsenseyu2]