PREPORUKA MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA: Nikoliću, ne šalji vojsku u Moskvu

Putin-generali-Rusija
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dalo je mišljenje da na paradu u Moskvu ne treba da ide Vojska Srbija već veterani, saznaje „Blic“.

Takvo mišljenje šef diplomatije Ivica Dačić je, međutim, izbegao da potpiše. Prema saznanjima „Blica“, tako je na mišljenje MSP o Putinovoj paradi, koja je zbog krize u Ukrajini ponajmanje pitanje marširanja po Crvenom trgu, stavljen pečat jednog od ministrovih pomoćnika.
Preporuku MSP o Paradi pobednika 9. maja u Moskvi pisao je Dačićev pomoćnik za bilateralne odnose Goran Aleksić, inače sestrić pokojne Jovanke Broz. Ipak, ni njegov potpis nije stavljen na dokument.

[adsenseyu4]

Dačić izbegao da potpiše preporuku, koju je napisao sestrić Jovanke Broz

Izvor „Blica“ iz Vlade Srbije navodi da se u mišljenju Ministarstva, koje je upućeno predsedniku Tomislavu Nikoliću, prvenstveno preporučuje da Vojska Srbije ne učestvuje na ceremoniji a da, ukoliko državni vrh odluči da se ide, to onda budu veterani.

– Ovakav stav je preporučen zbog krize u odnosima na relaciji SAD – EU – Rusija. Smatrano je da bi se Srbija najmanje „svrstala“ ako bi, u slučaju da se ipak ide, to bili veterani – kaže naš sagovornik iz Vlade.

U MSP nije bilo moguće dobiti odgovor na pitanja na koje se veterane misli, kao ni kako bi vremešni borci Narodnooslobodilačkog rata uopšte marširali ili učestvovali u paradi. Dačić nije odgovorio na zvanično pitanje „Blica“ ni koji je stav Ministarstvo preporučilo Nikoliću.

[adsenseyu4]

Učešće VS na ruskoj paradi, o čemu je predsednik Nikolić kao vrhovni komandant doneo odluku, podelilo je stručnu javnost u Srbiji. Jedni su stava da na paradi treba učestvovati jer je to deo tekovine borbe protiv fašizma, dok su drugi mišljenja da u Moskvu ne treba ići sa Vojskom. U prilog ovoj tezi navodi se da se Srbija time svrstava na rusku stranu, dok članice EU, od kojih su se mnoge takođe borile protiv nacizma, ne šalju vojsku.

Inače, Rusija je sada prvi put pozvala Srbiju da maršira Crvenim trgom.

Dačić demantuje preporuku Nikoliću da u Moskvu idu veterani

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić demantovao je za “Politiku” da je iz Ministarstva spoljnih poslova (MSP) upućena bilo kakva preporuka u Predsedništvo Srbije da se na paradu u Moskvi pošalju veterani Drugog svetskog rata, a ne pripadnici garde.

– Predsednik je samostalno doneo odluku na osnovu Ustava i zakona – rekao je Dačić.

Vojnike poslao i Lukašenko

Ukupno 17 država antihitlerovske koalicije dobilo je poziv da učestvuje na vojnoj paradi. Vojske neće poslati nijedna evropska zemlja, osim Srbije i Belorusije, na čijem je čelu autokrata Aleksandar Lukašenko. Iz Beograda će otići, pored predsednika Nikolića, 72 pripadnika Gardijske brigade i po jedan pripadnik Kopnene vojske, RV i PVO i Komande za obuku.
Predsednik Srbije družice se ispod zidina Kremlja sa kolegama iz Kine, Indije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Jermenije, Tadžikistana. Većina njih su predsednici zemalja Organizacije kolektivne bezbednosti, kojima je predsednik Nikolić dodelio najviša državna odlikovanja Srbije.

 (Blic)

1 Comment on "PREPORUKA MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA: Nikoliću, ne šalji vojsku u Moskvu"

  1. Nedeljko Nenadic | 21. April 2015. at 14:56 |

    Ako se u SPS nalazi sestric Jovanke Broz,onda toj stranci treba zabraniti rad,jer ce takvi od Srbije napraviti beogradski pasaluk.

Comments are closed.