PREMIJER SRBIJE: Povećanje PLATA i PENZIJA biće najveće do sada (INFO)

DNEVNE

Foto: Dnevne.rs

Povećanje plata i penzija biće značajnije nego do sada, u stvari najveće do sada, najavio je danas premijer Aleksandar Vučić, i poručio da će iduće godine biti još veće.

Odgovarajući na pitanje novinara o suficitu u budžetu i mogućnostima za povećanje plata i penzija u vezi s tim, premijer je rekao da će to biti više nego do sada.

– Za to postoje brojni razlozi, pre svega to sto smo štedeli, zaradili, što su ljudi bili strpljivi i trpeljivi, a brojke o suficitu to nedvosmisleno potvrđuju. Ti su podaci su bolji nego oni koje je prethodni put saopštio, a taj je novac ušteđen i narod će, poručio je, od toga polako početi da ima koristi – rekao je.

– Iz našeg ugla veliko povećanje, iz ugla naroda nikad dovoljno, ali najveće do sada – poručio je.

 

[adsenseyu4]

On je rekao da je u martu prosečna plata u Srbiji bila 391 evro, a da pre kraja godine treba da bude 430 do 440 evra.

Naravno, primetio je, dobijaće samo ono sto je zaradio, jer ništa ne može da padne s neba.

Premijer je obišao danas Rudarski basen Kolubara, Polje D u Medoševcu, gde je razgovarao sa radnicima i poželeo im srećan Praznik rada, uz zahvalnost što su, kako je rekao, uvek bili tu za svoju državu.

Tom prilikom najavio je i da će vlada ove godine uložiti oko 250 miliona evra za nabavku neophodnih mašina i opreme u Rudarskom basenu “Kolubara” i dodao da je neophodno da se poveća nivo proizvodnje i struje i uglja kako bi se makar dostigao nivo proizvodnje iz 2016. godine. ;

– Hvala vam, kada god je bilo teško bili ste tu za svoju državu – rekao je Vučić koji je u Kolubaru došao sa ministrima energetike, rada i privrede, Aleksandrom Antićem, Aleksandrom Vulinom i Goranom Kneževićem, kao i vršiocem dužnosti direktora EPS-a Miloradom Grčićem.

Vučić je naveo da se danas u Kolubari razgovaralo o tome kako da se ubrzaju procedure oko javnih nabavki, ali i o regulisanju statusa radnika koji su na privremeno-povremenim poslovima.

Premijer i izabrani predsednik Srbije je radnicima preneo da se razgovara i o zaštiti na radu, te nabavci bolje opreme.

Olakšaćemo i javne nabavke u nartednih sto dana, što je važno za radnike, a važno je i zbog zamerki koje smo imali EPS-u i Ministarstvu, jer želimo da se ppodigne nivo prozividnje struje, ali i uglja.

– Namera je da proizvodnja uglja pređe 28 miliona tona, da stignemo proizvodnju iz 2016 – poručio je premijer.

Prema njegovim rečima, da bi godišnji rast BDP bio 3 odsto, u naredna tri kvartala mora biti 3,7 procenta.

On je preneo da je sa sindikatom bilo reči i o tome da radnici na privremeno povremenim poslovima dobiju stalni radni odnos.

 

[adsenseyu1]

Dobro je, kaže, što je nezaposlenost pala na 13 procanata, a cilj je da za dve godine padne i ispod 10 odsto, odnosno ispod proseka zemalja EU.

premijer

FOTO TANJUG

On je podsetio da je sa radnicima bio i kada je uklanjana voda sa kopa Tamnava i danas, na praznik, i da vodi računa o njihovim interesima i portrebama, u skladu sa mogućnostima.

Razmišlja se, na primer, o daljem povećanju minoimalne cene rada, koja je, pdosetio je, sa 121 povećana na 130 dinara po satu rada, a namera je da se jo poveća, ali mora da se razgovara i sa poslodavcima, na Socijalno-ekonomskom savetu.

 

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor:Tanjug)

 

[adsenseyu2]