PRELEPA VEST ZA BUDUĆE RODITELJE: Za prvu bebu 100.000 dinara, pogodnosti i za nezaposlene majke!

otac

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Srbija će uskoro dobiti novi zakon o finansijskoj podršci porodici koji predviđa da roditelji za prvu bebu dobiju pomoć od 100.000 dinara. Biće povećana i pomoć za drugo, treće i četvrto dete.

Kako je zvanično rečeno u Ministarstvu rada i socijalne politike, roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete biće povećan ali će najveće uvećanje osetiti roditelji prvog deteta, pišu beogradski mediji.

[adsenseyu5]

Naime, za prvu bebu iz budžeta biće isplaćen jednokratni iznos od 100.000 dinara umesto trenutnih 39.345,83, a razlika je ogromna.

U Ministarstvu rada i socijalne politike nisu precizirali o kolikom uvećanju je reč, ali su napomenuli da je ono “neznatno u odnosu na trenutne iznose”, kao i da će se i dalje isplaćivati u 24 mesečne rate.

PUCNJAVA U BARSELONI: Vođa “rakovičkog klana” Nebojša Stojković Stojke je ubijen na licu mesta (INFO)

Novina je i da će pravo na roditeljski dodatak imati i strani državljani ako su stalno nastanjeni u Srbiji, pod uslovom da je dete rođeno u našoj zemlji. Ovo pravo moći će da ostvare i očevi ako su majke strani državljani.

Usvajanjem novog Zakona o porodici, povraćaj PDV-a na bebi-opremu i definitivno će otići u istoriju.

Umesto toga roditelji će primati paušal u iznosu od 5.000 dinara. On će se isplaćivati uz jednokratni iznos roditeljskog dodatka i prvu njegovu isplatu za drugo, treće i četvrto dete.

[adsenseyu1]

– Za razliku od sadašnjeg zakonskog rešenja, za njegovo ostavrivanje neće biti potrebno ispunjavanje dodatnih uslova vezanih za prihode porodice i skupljanje računa u dve godine, a ostvariće ga daleko veći broj korisnika, tj. ostvariće se za svako dete za koje je ostvaren roditeljski dodatak – rekli su iz Ministarstva rada i socijalne politike.

Pravo na naknadu za porodiljsko moći će da ostvare i majke koje samostalno obavljaju delatnost, koje su angažovane po osnovu autorskog prava, ugovora o delu i po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, ako su na taj način primale zaradu 18 meseci pre rođenja deteta.

DRAMA NA VELIKU GOSPOJINU NA KOSOVU: Trideset policajaca opkolilo PUN AUTOBUS SRBA, a onda je usledilo hapšenje (INFO)

Isto pravo imaće i majka koja je u momentu rađanja deteta nezaposlena i nije ostvarila pravo na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti, kao i žene koje su 24 meseca pre rođenja deteta bile poljoprivredni osiguranici.

Menja se i način obračuna i isplate naknade. Obračunavaće se na osnovu proseka plata u poslednjih 18 meseci.

LETOVANJE U ALBANIJI JE JEFTINO: A kada čuju SRPSKI jezik…

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu4]