Predsednik Vučić: Zbog Haradinaja možemo očekivati da sastanka u Parizu i ne bude, ali nadam se da grešim (VIDEO)

Banja

Foto: Dnevne.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Beogradu na Sedmoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji da bi, po njegovom mišljenju, do sastanka u Parizu moglo i da ne bude zbog poteza premijera privremenih kosovskih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja.

– Danas se nalazimo u ćorsokaku jer su odluku o taksama Ramuša Haradinaja podržale i pojedine zapadne zemlje, a zbog onoga što Haradinaj radi možemo da očekujemo da sastanka u Parizu i ne bude. To je moja procena, plašim se ispravna, a nadam se da grešim.

Zato sam danas apelovao na Metjua Palmera da utiču i na Prištinu i kao i na nas da sačuvamo bezbednost na KiM – rekao je ovom prilikom Vučić i dodao da očekuje da će početkom septembra biti dostupni neki novi predlozi o nastavku dijaloga.

Mi se nadamo da ćemo pronaći kompromisno rešenje, spremni smo da razgovaramo i pronađemo neko rešenje koje je dobro za građane, ali o ljudskim pravima, o ugnjetavanju Srba na Kosovu ne treba pregovarati jer su osnovna ljudska prava garantovana svim konvencijama – istakao je Vučić, ističući da je pesimista, ali da se nada da će biti napetka na jesen.

– Biće jako komplikovano i teško, jesam pesimista, ali se nadam da će biti već napretka na jesen, samo se nadam da do tada neće biti nikakvih sukoba i da jedna i druga strana neće imati žrtva – rekao je Vučić.

Skup se održava u Narodnoj skupštini Republike Srbije sa početkom u 12 časova, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

O izveštaju EK

Što se tiče izveštaja Evropske komisije, Aleksandar Vučić rekao je na plenarnoj sednici da mu se “čini da oni ekonomski napredak Srbije nisu dobro pratili i nisu primetili koliko je napretka postignuto”.

– U svakom slučaju ovaj izveštaj je generalno pozitivan, za nas je bitno da smo dobili dobru ocenu o naprektu dobrosusedskih odnosa sa okolnim zemljama, što je nama veoma važno – rekao je Vučić i dodao:

– Verujem u mnogo bolje odnose sa Hrvatskom, sa BiH moramo da imamo višedecnijske dobre odnose, imamo sve bolje odnose sa Severnom Makedonijom, te planiramo da otvorimo jedan “stop šop” na granici sa njom. Sa Albanijom imamo korektne odnose, ali ne želimo da učestvujemo u njihovoj svakodnevnoj priči i širenju ideja o Velikoj Albaniji.

PREDSEDNIK SRBIJE DOBIO PORUKU IZ VAŠINGTONA: Ovo je pravi stav o PODELI KOSOVA

“Važna je presuda u slučaju Ćuruvija”

– Što se tiče slobode izražavanja kažu u izveštaju da nema napretka, a ja nikako da čujem to od onih koji nemaju slobodu izražavanja, već od onih koji imaju najveću slobu izražavanja i vode kamapnje 24/7.

Važno je da je doneta presuda u slučaju Ćuruvija, kao i da mi obavljamo svoj posao, eto na primeru funkcionera vladajuće partije i novinara iz Grocke, slučaj smo rešili jako brzo, a u izveštaju piše da nema napretka, te mi se čini da je ovo više politička ocena, ali se ne ljutim – rekao je Vučić.

     

(Dnevne.rs /Izvor: Blic)