“PREDSEDNIČE VUČIĆ” I “GOSPODINE TAČI” Ministru Dačiću je jedna stvar sa sednice SB UN posebno ZAPALA ZA OKO

ministar

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je, nakon sednice SB UN održane sinoć u Njujorku, da se tamo čuo stav svih članica Saveta bezbednosti kada je reč o Kosovu.

– Čuli smo mišljenje svih članica Saveta bezbednosti i ono što je bitno je da je jasno rečeno da je formiranje oružanih snaga potez koji je suprotan i krši rezoluciju 1244. Takođe, od 15 zemalja članica SB, šest nije priznalo nezavinsost Kosova – istakao je Ivica Dačić.

Na pitanje da prokomentariše sve o čemu se govorilo na toj sednici SB, Dačić kaže da i ako se sve sabere “ne bi mogli reći da smo čulu nešto novo u odnosu na već postojeće stavove”.

– Ali, mi smo smo još jednom uradili ono što je do nas, ukazali smo na kršenje rezolucije 1244 upozorili na moguće teškoće i posledice na mir i stabilnosti u regionu i apelovali na međunarodnu zajednicu da spreče poteze Prištine i pozvali Prištinu da raspusti tu vojsku i povuče takse – kazao je Dačić.

DETALJ SA SEDNICE SB KOJI NIKO NIJE PRIMETIO! Vlora Čitaku je sedela iza TAČIJA i sve vreme je radila JEDNU STVAR!

Ali, dodao je i da nije bilo realno očekivati da će se to zaista i dogoditi. Međutim, ono što je prokomentarisao je da su se na sednici Saveta bezbednosti Vučiću obraćali sa “predsedniče Vučić”, a Tačiju sa “gospodine Tači”.

Upitan o sporazumu koji je kosovski premijer Ramuš Haradinaj spremio za Srbiju i predstavio ambasadorime Kvinte, Dačić poručuje da Haradinaj “može taj sporazum da okači u hodnik skupštine Kosova, takav mu je domet”.

– Toliki je njihov domet, eventualno kao zidne novine – rekao je Dačić.

On je kazao i da šefica evropske diplomatije Federika Mogerini nije održala konferenciju za medije u Briselu sa Ramušem Haradinajem, “jer je ljuta zbog toga što Priština ne želi da prihvati nikakav predlog EU”.

– Priština se ponaša kao razmaženo dete koje histeriše kada ne dobije igračku i ono što želi. Tako su ih navikli, ali zato sada treba da ih malo vaspitaju – rekao je Dačić za TV Prva.

ONI SU REKLI NE ZAPADU U UN, UPRKOS OGROMNOM PRITISKU SILA! Evo koje su države osudile tzv. Vojsku Kosova, NEK SE PAMTI!

On je rekao i da je Mogerinijeva možda očekivala da će Priština prihvatiti neke njihove prijedloge koji se odnose na ukidanje takse.

– Ali, pošto od toga nema ništa i pošto Priština stalno govori o nekim uslovima koje Srbija treba da ispuni, u ovom trenutku od nekog napretka u dijalogu nema ništa – istakao je Dačić.

sednica

Foto: printscreen

Odgovarajući na pitanje o pozivu Mogerinijeve liderima zapadnog Balkana na neformalni sastanak u Briselu, Dačić je rekao da je to redovan radni ručak koji predstavnica EU zakazuje sa liderima regiona krajem svake godine, i da nisu velika očekivanja od tog događaja.

(Dnevne.rs/Izvor: B92)