PREDSEDNICA HRVATSKE SPUSTILA RAMPU ZA BEOGRAD I BANJALUKU: Srbi ne mogu da oplakuju žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu

NDH

Foto: Tanjug/AP/Burhan Ozbilici, Tanjug/Rade Prelić

Republika Srbija i Republika Srpska su i ove godine, 27 put po redu obeležili Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u Donjoj Gradini. Ipak, ono što upada u oči je činjenica da na zvaničnim ceremonijama kada se oplakuju srpske žrtve u Jasenovcu Srba tamo nema!

Republika Srbija i Republika Srpska prema dogovoru Aleksandra Vučića i Milorada Dodika gradiće veliki mauzolej na mestu Donja Gradina gde je mesto masovnog stradanja Srba tokom Drugog svetskog rata.

Na mestu Donja Gradina koje spada pod kompleks logora Jasenovac masovno su ubijani Srbi, Jevreji i Muslimani od strane ustaša Ante Pavelića i NDH.

Ipak ono što bode oči je to da Srbi, tačnije državni vrh Srbije i Republike Srpske nije dobrodošao u Jasenovac koji se nalazi na teritoriji Hrvatske. Te je onda ceremonija sećanja na Jasenovačke mučenike pomerena u Donjoj Gradini koja je udaljena samo par kilometara od Jasenovca, ali se nalazi na teritoriji koja je pod ingerencijom Banjaluke.

ADVOKAT TOMA FILA: Haradinaj mi je priznao, Amerika želi VELIKU ALBANIJU!

Kako saznaje naš portal Republika Hrvatska, tačnije vlasti u Zagrebu nisu do sada nikada ni pozvali, a nemaju nameru ni da dozvole predstavnicima vlasti u Beogradu i Banjaluci da dođu i odaju počast ubijenim Srbima, Jevrejima i Romima.

– Hrvatska ne želi ni da čuje za mogućnost da naprimer Vučić ili Dodik dođu u Jasenovac i polože venac na grobove stradalih. Plaše se valjda da bi rekli istinu i izneli broj od 700.000 ubijenih duša u NDH pod komandom Ante Pavelića – otkriva nam naš izvor.

U Kabinetu predsednice Kolinde Grabar Kitarović na pitanje našeg portala zašto prilikom ceremonija u Jasenovcu nema predstavnika vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj, samo su kratko odgovorili:

SERGEJ O ZLOČINU NAD MUSLIMANIMA U BiH: Srebrenica se desila zahvaljujući Aliji, KAD JE KLINTON NAZVAO ALIJU!

“Nemamo komentar!”.

Da je zaista zabranjeno Vučiću i Dodiku da odu u Jasenovac indirektno je potvrdio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom svog govora u Donjoj Gradini.

spomenik

Foto: printscreen/youtube

– Za mene je veliki dokaz pravde što je ovo mesto ostalo u Republici Srpskoj, gde uvek možemo slobodno doći i sećati se žrtava – rekao je Dodik.

(Dnevne.rs/izvor: Espreso.rs)