PREDRAG KON: Svi na respiratoru su životno ugroženi

virus

Foto: Tanjug/​Dragan Kujundžić

U Beogradu je 55 posto na respiratoru u uzrastu između 25 i 65 godina. Starijih od 80 godina imali smo dvoje na respiratoru, od kojih je jedan pacijent umro.

– Mi se sad nalazimo na strmom usponu epidemije, a sa merama socijalnog distanciranja, ta strmost neće biti takva, ali je po prirodnom toku četvrta, peta nedelja su nedelje kad se dolazi do maksimuma, eventualno šesta, u našem slučaju najverovatnije šesta – rekao je Predrag Kon.

U naredne dve nedelje je jako bitno da epidemiju usporimo, da bude što manje novih kontakata koji će se realizovati u zarazu jer to može dovesti do novih oboljenja.

– Sada već imamo nove kandidate za respirator, a svako ko je na respiratoru je životno ugrožen – to zavisi mnogo od toga da li su stavljeni u pravo vreme na respirator i, naravno, od njihovih godina i teških hroničnih bolesti – istakao je dr Kon i dodao da ako je neko mlad na respiratoru, rizik je znatno manji.

Reuters

Kon je pojasnio da im je cilj da što manje starijih dođe do faze respiratora. Zbog toga ističe da su važne mere, te da smatra da je to sada svima jasno.

“Zaštitili smo najstarije”

Kada se pogleda prosek godina zaraženih, vidi se da nema mnogo onih iz najstarije populacije. Da li su mere donele rezultate?

IPAK SE NEŠTO SJAJNO I LEPO U SRBIJI PONAVLJA SVAKE VEČERI U 8.: Aplauzi su sada postali RITAM! (VIDEO)

– Činjenica je da su mere učinile to da nemamo najstarije. Sprečili smo kontakte sa starijima. U Beogradu je gotovo 65 odsto u uzrastu od 25 i 55 godina, tako da u grupi starijih od 80 godina imali smo samo dvoje na respiratoru. Nesumnjivo da smo zaštitili najstarije – kaže doktor.

On ističe da su u ovoj situaciji posete starijima od strane dece koji imaju i najmanje simptome respiratorne infekcije neprihvatljive.

     

(Dnevne.rs/Blic.rs)