PRAVNI OSNOV ZA DOGOVOR: Rusija, štit za Rezoluciju 1244

SB

Foto: Tanjug/AP/REUTERS / Eduardo Munoz

IAKO je godinama potkopavana sa više strana i uprkos neprekidnim pokušajima da se dodatno razvodni, Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i dalje je važeći dokument, koji, ako se bude pitala Rusija, mora biti pravni osnov za dogovor pri rešavanju kosovskog problema.

Rezolucija, usvojena 1999, nedvosmisleno garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, pa ne čude napori Prištine i njenih saveznika usmereni ka tome da je stave van snage “na terenu”, kad to već ne može da se sprovede za stolom za kojim zaseda svetska vlada.

TAČI NE PRESTAJE SA PROVOKACIJAMA: Na Kosovu se dogodio genocid od strane Srbije, a OVK je vodila pravedan rat!

Iznoseći stavove svoje zemlje o rešavanju kosmetskog pitanja, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin još jednom je potvrdio da Rusija polazi od toga da je ovaj dokument pravni osnov za dogovor, a ukazao je i da mogu da se “pojave mogućnosti” za još dublje uključivanje Rusije u proces regulisanja problema KiM, ako takvi predlozi budu stizali. Prema njegovim rečima, Moskva će podržati onu odluku koju Srbija i srpski narod smatraju prihvatljivom za sebe.

Foto: REUTERS / Eduardo Munoz

O Rezoluciji 1244 je kao o Svetom pismu ovih dana govorio i general Salavatore Kuoči, komandant Kfora, najavljujući da će ove snage pod rukovodstvom NATO preispitati svoju misiju ukoliko se Kosovske bezbednosne snage budu transformisale u oružane putem zakona, a ne kako bi trebalo – kroz reformu ustava.

– To će biti predmet odluke Severnoatlantske komisije. Rezolucija 1244 je naša Biblija, i mi smo ovde na osnovu nje – rekao je Kuoči.

Biće interesantno videti kakav će tretman imati dokument Saveta bezbednosti kad se bude uobličavao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, s obzirom na to da pet članica EU ne priznaje Kosovo za državu, a predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da nije video nikakav papir EU u vezi sa obavezujućim sporazumom. Prema nekim medijskim navodima, jedna od zemalja EU je navodno zatražila uvid u nacrt konačnog sporazuma koji je Unija pripremila.

POSAO ZA 2.500 RADNIKA: Nemački div otvara fabriku u Kruševcu!

– Papir EU nisam video ni kao nacrt, ni kao predlog. Video sam neke druge, koje sam odbacio. Kada dođe nešto ozbiljno, obavestiću vas – rekao je u utorak predsednik.

rusija

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Povodom najave ruskog ambasadora da je moguće učešće Moskve u dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da se razgovori vode pod okriljem EU i da, što se Srbije tiče, mogu da se nastave u istom formatu:

– Ali ako neko misli da nešto tako važno može da se završi a da u tome ne učestvuju SAD i Rusija, to nije realno.

(Dnevne.rs/Izvor: D.R.Đ.,Novosti.rs)