PRAVI CILJEVI PLATFORME? Kosovski političari u dijalog uvlače i deo centralne Srbije

Albanci

Arhivska fotografija sa ranijih protesta u Prištini – Foto: Tanjug/AP

UPRKOS tome što već gotovo punih šest godina vešto izbegavaju da zaštite prava Srba na KiM kroz osnivanje Zajednice srpskih opština, kosovske vlasti sada pokušavaju da u prvi plan dijaloga sa Beogradom “proture” prava Albanaca s juga centralne Srbije.

Na takvu strategiju ukazao je zamenik premijera i kopredsedavajući prištinske delegacije za dijalog Fatmir Ljimaj, rekavši da “epicentar sporazuma” sa Beogradom treba da bude ostvarivanje reciprociteta između prava Srba na Kosovu sa pravima Albanaca u “Preševskoj dolini”.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je ova Ljimajeva izjava iracionalna i besmislena i da je usmerena ka kosovsko-albanskoj javnosti:

– To je deo političkog marketinga s ciljem dizanja rejtinga, jer u Prištini dobro znaju da Srbija takav aranžman neće prihvatiti i da je predmet pregovora status Kosova, a ne položaj Albanaca na jugu centralne Srbije.

Iako se zahtev o kome je Ljimaj govorio nalazi u platformi usvojenoj u kosovskoj skupštini 7. marta, Anđelković kaže da za Beograd taj njihov dokument nije bitan i da prema njemu treba da se odnosi isto kao da tamo, na primer, piše da bi Kosovu trebalo pripojiti Srem.

ZAJEDNIČKI APEL: Rumunija, Grčka i Bugarska pišu Makronu i Merkelovoj zbog Srbije! (FOTO)

Sporna platforma, inače, predviđa recipročno priznavanje unutar postojećih granica, osnivanje specijalnog suda za navodne zločine koje su na KiM počinili Srbi, nadoknadu ratne štete, od Srbije se traži da prekine sve aktivnosti koje sprečavaju Kosovo da postane međunarodno priznato kao suverena i nezavisna država, a prirodni resursi, među kojima su i jezero Gazivode i “Trepča”, predstavljaju se kao deo “suverene teritorije Republike Kosovo”…

Odmah po usvajanju ovog dokumenta, zvaničnici u Beogradu su ocenili da on ima za cilj da podrije dijalog i svaku šansu da se dođe do rešenja.

(Dnevne.rs/Izvor: D.R.Đ., Novosti online)