PRAVA POZADINA PLANA HAŠIMA TAČIJA ZA FORMIRANJE VOJSKE KOSOVA

Tači

Foto: Printscreen/instagram/hashimthaciofficial

Tači je za Politiko rekao da se “stvaranje armije Kosova ne može zaustaviti” i da je Kosovo “nezavisna i suverena zemlja”

Kosovski predsednik Hašim Tači želi da stvaranjem vojske Kosova ojača svoju partiju i iznudi vanredne izbore, piše u evropskom izdanju portala Politiko.

Portal dodaje da bi Tači time došao u sukob sa zapadnim pokroviteljima,

Tači je za Politiko rekao da se “stvaranje armije Kosova ne može zaustaviti” i da je Kosovo “nezavisna i suverena zemlja“.

 

[adsenseyu4]

– Ne možemo dopustiti Beogradu ili bilo kome drugom da stavlja veto na neko pitanje suvereniteta i integriteta Kosova, poput armije – rekao je Tači.

Politiko navodi da se čelnik kosovskih Albanaca s tim u vezi “zasad ipak povukao” i dodaje da je to “i dalje pitanje koje izaziva podele, bremenito zategnutošću između kosovske albanske većine i srpske manjine, kao i opasnošću da zaoštri napete odnosa Kosova i Srbije”.

Tačija je pokušaj da nametne stvaranje armije Kosova “doveo u sukob sa zapadnim saveznicima”, navodi Politiko i dodaje da “Tači hoće armiju, ali Zapad kaže da za to najpre treba da pridobije srpsku manjinu”.

optužnice

Foto: AP

– U neuobičajeno oštrom upozorenju generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je naglasio da će Atlantski savez biti primoran da”‘preispita svoje obaveze” prema Kosovu ako Tači nastavi da sprovodi svoj plan (o stvaranju oružanih snaga) – navodi evropsko izdanje američkog portala.

Politiko navodi da zapadne zemlje koje priznaju Kosovo nemaju zamerki na stvaranje vojske i pomogle su da se prestroje Bezbednosne snage Kosova, ali su “uznemirene načinom na koji Tači to želi da uradi”.

 

[adsenseyu1]

Zapadni saveznici Kosova misle da armija mora biti stvorena na temelju ustavnih dopuna, što traži dvotrećinsku većinu poslanika u parlamentu, kao i dve trećine poslanika etničkih manjina, od kojih 10 moraju biti Srbi, navodi portal.

Tači je, međutim, kako primećuje Politiko, predložio da se to zaobiđe, uskraćujući činjenički manjinama pravo na veto i planirajući da izmeni zakon o Bezbednosnim snagama Kosova tako da se njihovi kapaciteti preustroje promenom mandata o civilnim u vojne snage”.

– Ali SAD, jedan od najvažnijih štićenika Kosova, upozorile su da bi ih promena tog mandata bez dogovora sa srpskom manjinom primorala da preispitaju dugoročnu podršku Bezbednosnim snagama Kosova – navodi Politiko.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:Beta)

 

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]