POVODOM PRIJEMA KOSOVA U UNESKO: Evo koja je poruka premijera Aleksandra Vučića građanima Srbije (INFO)

premijer

Izvor: N1 info

Građani Srbije, glavu gore, poručio je premijer Aleksandar Vučić povodom ishoda glasanja Izvršnog saveta UNESCO o prijemu Kosova i ocenio da na toj sednici ništa nije izgubila Srbija, već oni koji su žurili da nam pokažu kolika je njihova snaga i sila.

MADRID – Građani Srbije, glavu gore, poručio je premijer Aleksandar Vučić povodom ishoda glasanja Izvršnog saveta UNESCO o prijemu Kosova i ocenio da na toj sednici ništa nije izgubila Srbija, već oni koji su žurili da nam pokažu kolika je njihova snaga i sila.

“Moja poruka građanima Srbije je ‘Glavu gore’, ma koliko nam bilo teško, a ja lično bukvalno oka nisam sklopio. Nismo mi izgubili ništa juče na sednici Izvršnog saveta, izgubili su oni koji su žurili sa tim i koji su pokušavali da nam pokažu kolika je njihova sila i snaga”, istakao je premijer Vučić u izjavi novinarima u Madridu, gde boravi na konvenciji Evropske narodne partije.

“Mi smo pokazali da smo se časno i odgovorno borili za nterese svoje zemlje i interese svoga naroda i dobili smo veoma veliku podršku. Za njih, neočekivano veliku podršku. Kao što vidite, uspeli smo i da jedan deo zemalja ne glasa za članstvo Kosova u Unesko, i da za članstvo glasa manji broj zemalja od očekivanog”, naveo je premijer.

[adsenseyu1]

On je naglasio da će Srbija i njegova vlada nastaviti da se bore:

“Rekao sam ‘glavu gore’. Zato što je pred Srbijom svetla budućnost i samo mi možemo da budemo ti koji možemo sebi nešto da oduzmemo, a to nam ne pada na pamet!”.

Predsednik srpske vlade istakao je da je zahvalan zemljama i njihovim najvišim predstavnicima koje su se ponele oprincipijelno posle razgovora koje je sa njima imao po tom pitanju.

Naveo je kao primer Papuu Novu Gvineju, koja je bila uzdržana,  povukla svoj potpis sa konsponzorstva.

“Na Generalnoj konferenciji Unesko borićemo se dalje”, istakao je premijer i dodao da jeste važno, ali nije najvažnije da li ćemo da pobedimo ili da izgubimo.

“Naše srpske crkve i naše srpske manastire ne može niko da uzme. Niko ne može da nam uzme pravo na budućnost da budemo bolji, i da budemo uspešniji od svih ostalih u okruženju. Vi znate da ćemo mi takvu poziciju da zauzimamo”, ocenio je premijer i ukazao da zato ne treba da vodimo kampanju protiv bilo koga, pa ni protiv Makedonije i Crne Gore, koje su, podseća, priznale Kosovo.

“Nisam srećan zbog njihove odluke. Ne želim da im zameram, jer oni vode svoje politike, ali mi Srbi i rukovodstvo Srbije nikome nećemo da zameramo bilo šta”, rekao je Vučić.

“Ali, svi treba da znaju da umemo da pamtimo  i da poštujemo one koji su nam pomogli”, poručio je premijer Srbije.

Bez dlake na jeziku o migrantima i stabilnosti regiona

Vučić je rekao da će na današnjem Samitu šefova država ili vlada iz redova Evropske narodne partije u Madridu “bez dlake na jeziku” govoriti o migrantskoj krizi, ali i o pitanju destabilizacije celog regiona, koje posebno interesuje Srbiju.

Vučić, koji je u glavnom gradu Španije već razgovarao sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom i predsednikom ENP Džozefom Dolom, kaže da mu predstoje susreti sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju će videti i u nedelju u Briselu, ali i sa  mnogim drugim šefovima država ili vlada.

Na samitu će, rekao je, govoriti o celokupnoj situaciji u regionu, o našim očekivanjima, nadanjima, šta je to što je potrebno da uradimo, ali i o onome što je potrebno da Evropa učini ili ne učini prema Srbiji.

“Naša namera je da sačuvamo stabilnost Srbije, da sačuvamo kurs ekonomskih reformi i ekonomskih uspeha koji su pred nama. Da bismo to ostvarili moramo da imamo potpuni mir i stabilnost i zato od EU očekujemo sveobuhvatno rešenje”, poručio je Vučić.

Za Srbiju je, kazao je, veoma važno da Evropa utiče na stabilizaciju regiona i da nam, kako je rekao, jasno kažu šta bi trebalo da bude naš zadatak po pitanju migrantske krize.

Kada taj odgovor bude dobijen Srbija će biti u stanju da ispuni sve svoje obaveze, ali će morati i da štiti državne i nacionalne interese ne samo po pitanju ove krize, već i po pitanju Uneska i drugih stvari, rekao je.

Nije, međutim, realno, kazao je, očekivati da Srbija primi milion izbeglica kada svi budu zatvorili granice.

“Ako treba da zadržimo izbeglice zbog zime…. Recite…. To možeo, ali nam samo to recite. Donesite konačnu odluku, recite”, insistira Vučić posebno istakavši da je Srbija jedina zemlja u kojoj na izbeglice nije ispaljen ni jedan suzavac, niti će se to dogoditi.

[adsenseyu1]

Premijer je u izjavi novinarima podsetio da je u Srbiju došlo ubedljivo najviše izbeglica jer Srbija je centar, središte.

Evropskim zvaničnicima je stoga poručio:” Nase odluke imate, samo nam recitet šta su vaše odluke”.

Prema njegovim rečima, Samit šefova država ili vlada iz reda ENP u Madridu je zapravo pripremni skup za Samit koji je o migrantskoj krizi zakazan za nedelju u Briselu.

“Biću otvoren i bez dlake na jeziku ću govoriti o svemu onome što mislim i rekao bih o dobrom, moralnom i tolerantnom ponašanju Srbije”, rekao je premijer koji je primetio da mu je pomalo smešno kad čuje kuknjavu i dreku pojedinih zemalja koje su primile neuporedivo manji broj nego Srbija ili su udvostručile broj izbeglica koje su propustile.

Govoreći o tome sa čim Srbija nije zadovoljna, premijer je rekao da neki ljudi ne razumeju potrebu naše zemlje da ne bude stalno ponižavana.

“Srbija će nastaviti ekonomske reforme. Ne plašimo se teškog rada i teških  reformskih mera za razliku od ostalih. Za razliku od otalih nekukamo”, naveo je i podsetio da je Srbija do sada od Evrope dobila 560 hiljada evra za migrantsku krizu, te da su drugi dobijali stotine miliona a da nikakav posao nisu obavili.

Obećano nam je, kaže, još sedam miliona.

Govoreći o samom samitu premijer je rekao da je posao Srbije da obavi što više kontaktata i da na najbolji način zastupa svoje interese.

Evropska narodna partija, podsetio je, jnajmoćnija je vladajuća partija u Evropu i njoj pripadaju partije kancelarke Merkel, Rakoja, Orbana i mnogih drugih, od Portugalije do Velike Britanije.

“SNS još nije postala član, ali očekujemo da će se to dogoditi naredne godine, rekao je premijer.

(Tanjug)