POTVRĐENO I ZVANIČNO IZ HAŠKOG SUDA: Franjo Tuđman odgovoran za agresiju na BiH i zločine nad muslimanima u “Herceg-Bosni”

ndh

Foto: Rojters

U Haškom tribunalu čitala se drugostepena presuda u slučaju “Prlić i ostali”, koji se vodi protiv šestorice bivših visokih funkcionera takozvane republike “Herceg-Bosna” i Hrvatskog saveta odbrane (HVO). Shodno mišljenju Žalbenog veća, ostaje prvostepena odluka da je Hrvatska učestvovala u agresiji na BiH i da je Franjo Tuđman bio deo udruženog zločinačkog poduhvata zajedno sa čelnicima Herceg-Bosne

Prema rečima predsednika Žalbenog veća sudije Karmela Ađijusa, koji je ujedno i predsednik Tribunala, danas se čitao samo sažetak presude, ključni momenti i zaključci veća dok će presuda biti podeljena stranama u postupku naknadno.

[adsenseyu5]

PRESUDA

Žalbeno veće Haškog tribinala oslobodilo je optužene u slučaju Prlić za zločine nad civilima u Mostaru.

 Predsedavajući žalbenog veća sudija Karmel Ađijus, koji je ujedno i predsednik Tribunala, rekao je da je žalbeno veće, uz suprotno mišljenje sudije Fausta Pokara, zaključilo da je rušenje Starog mosta u Mostaru bilo izvršeno u vojne svrhe, a ne radi zastrašivanja i terorisanja civilnog stanovništva, bosanskih muslimana.

NOVI PREDLOG: “Formalno priznanje Kosova, srpska vojna baza umesto Bondstila i zajednička valuta”

Žalbeno veće uz suprotno mišljenje sudije Pokara smatra da je Stari most bio vojna meta u trenutku napada i njegovo uništenje je dalo jasnu vojnu prednost za HVO.

U dosadašnjem čitanju presude Žalbeno veće je odbilo većinu žalbenih navoda optuženih, dok je nekoliko navoda prihvatilo i u tim delovima preinačilo prvostepenu presudu, mada sudija Ađijus još nije precizirao na koji način.

[adsenseyu1]

Ađijus čita drugostepenu presudu u slučaju “Prlić”, koji se vodi protiv šestorice bivših visokih funkcionera takozvane republike “Herceg-Bosna” i Hrvatskog saveta odbrane (HVO).

Pojedinačna krivica i kazne pročitane su na kraju izricanja presude, koje je trajala nekoliko sati.

Od zaključaka Žalbenog veća tribunala zavisi da li će nekadašnji državni vrh Hrvatske nas čelu sa Franjom Tuđmanom biti pravosnažno proglašen odgovornim za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i zločine nad muslinama u “Herceg-Bosni”.

Foto: Tanjug/AP

 

Pored Agijusa članovi žalbenog veća su i sudije Liu Dakin, Fausto Pokar, Teodor Meron i Bakone Džastis Moloto.

POTRESAN STATUS SESTRE MARKA MARKUŠA: “Majka sina, a ja brata, čuvamo u zenici, ne da suza sva od zlata da se oko osuši”

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:Tanjug)

[adsenseyu2]