POSLEDNJI INTERVJU: Evo šta su izjavili islamisti neposredno pre smrti

dvojica
Amedi Kulibali, napadač iz košer supermarketa u Parizu, nazvao je danas francusku televiziju BFMTV i izjavio da je koordinisao svoju akciju sa osumnjičenima za napad na redakciju “Šarlija Ebdoa”, u kojem je ubijeno 12 ljudi.

Šerif Kuaši

Kulibali je rekao da ga je poslala Islamska država, aktivna u Siriji i Iraku. Međutim, jedan od napadača na “Šarli Ebdo”, Šerif Kuaši, izjavio je za istu televiziju da ga je poslala i finansirala Al Kaida iz Jemena, za koju se smatra da nije povezana sa Islamskog državom.

[adsenseyu4]

Kuaši i Kulibali dali su intervju za BFMTV koji je emitovan nekoliko sati nakon što su ih francuske snage reda danas ubile u odvojenim i istovremenim akcijama, da su uputstva dobijali od Al Kaide u Jemenu i džihadističke organizacije Islamska država (ISIL).

Amedi Kulibali

Šerif Kuaši, koji je osumnjičen zajedno sa bratom Saidom za napad na satirični nedeljnik, rekao je da ga je finansirao emir Anvar al-Avlaki, koji je ubijen 2011. u napadu američke bespilotne letelice.

[adsenseyu4]

Kulibali, koji je u Parizu danas držao više talaca od kojih je neke i ubio zajedno sa još jednom ženom teroristom, i koji je takođe osumnjičen za jučerašnje ubistvo francuske policajke, precizirao je u intervjuu da mu je instrukcije davala Islamska država. On je rekao da je, iako nisu pripadali istoj organizaciji, bio u kontaktu sa braćom Kuaši.

“Uvek smo bili sinhronizovani kad je reč o operacijama”, rekao je Kulibali.

(Tanjug)