POSLEDNJA VEST: Pacijent iz Subotice zaražen koronom smešten u novo krilo KC Vojvodine (INFO)

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Za sada se situacija nalazi pod kontrolom, i ostali pacijenti su bezbedni jer je za njega napravljen posebni karantin u tom novom delu.

Podsećamo, pacijent iz Subotice koji je zaražen koronavirusom, prebačen je na dalje lečenje u Klinički centar Vojvodine. Zbog stalnih skokova temperature, koje je imao tokom noći, nakon jutrošnje vizite, odlučeno je da bude prebačen u KCV. Ova informacija objavljena je i na sajtu COVID 19.

Ministar Lončar je kazao i da je obišao Suboticu, gde je razgovarao sa ljudima. Zadovoljan je, kaže, što ljudi nisu u panici i strahu. Ponovio je i da je sistem spreman ako dođe do širenja koronavirusa u Srbiji.

– Možemo da očekujemo nove slučajeve, ali ne mora da znači. Uzeti su uzorci koji će biti gotovo tokom večeri. Uzeto je šest uzoraka iz cele Srbije i svi su negativni – naglašava ministar zdravlja.

Srbiji je u petak potvrđen prvi slučaj koronavirusa, a reč je o muškarcu iz Subotice (43) koji je više puta boravio u Budimpešti.

Načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Predrag Kon istakao je da sada nadležni kreću u detektivski posao tj. u potragu za kontaktima zaraženog koronavirusom.

Foto: Dnevne.rs /pixabay

– Treba ispitati svakog sa kojim je zaraženi bio u kontaktu, treba ispitati i njega, doći do svih njegovih kontakata, ići 14 dana unazad, dan po dan, to je posao koji je specifičan, ali je bitno da se otkriju kontakti i stave pod nadzor – objašnjava Kon.

Ukoliko se donese odluka o nadzoru, kontakt dobija rešenje koje izdaje teritorijalni sanitarni inspektor. U slučaju da su inficirani i neka druga osoba bili u kontaktu, sledi kućna izolacija.Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković poručuje građanima da nema potrebe da kupuju na stotine maski.

– Te maske štite da vi ne prenesete zarazu na drugog. Svi moramo biti oprezni i pažljivi. Važno je da redovno peremo ruke i lice, izbegavamo zatvorene prostorije.

Čekamo lepo vreme da taj virus ode prirodnim tokom – ističe Gojković. Ponavlja da je najvažnije da se čuvaju zdravstveni radnici, kojima je potrebna ozbiljna zaštita.

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Žena iz Švajcarske koja je juče smeštena na infektivno odeljenje lozničke bolnice negativna je na koronavirus.

Ona je juče smeštena na infektivno odeljenje bolnice u Loznici jer je imala simpome koji su se dovodili u vezu sa simtomima koronavirusa.

   

Svi neophodni uzorci poslati su na Institut “Torlak” i testovi pokazuju da nema koronavirus.

(Dnevne.rs /Srbija Danas)