POSLEDNJA VEST: Mogerinijeva traži da Priština odmah povuče odluku o taksama (INFO)

Tači

Foto: tviter/Federika Mogerini

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini osudila je odluku Prištine o podizanju takse na srpske proizvode na 100 odsto i zatražila da se ta odluka povuče.

Ona je navela da je potez Vlade Kosova jasno kršenje CEFTA sporazuma kao i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Današnja odluka Vlade Kosova da poveća porez na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 100 odsto je jasna povreda Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Kosova. To dodatno pogoršava situaciju nakon početnog nametanja povećanja poreza od 10 odsto prošle nedelje. Vlada Kosova mora odmah da ukine ove odluke”, poručila je Mogerini.

Srbija i BiH juče su glasale protiv prijema samoproglašenog Kosova u Interpol, a danas je zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj objavio na “Tviteru” da je vlada u Prištini donela odluku o uvođenju carina od 100 odsto na proizvode iz BiH i centralne Srbije.

Tim povodom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorim Rusije, Kine, zemalja Kvinte, kao i šefom delegacije EU. Vučić je zakazao i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

(Dnevne,rs /Izvor: Tanjug)