POSLEDNJA VEST – EVROPSKI PARLAMENT odbacio hrvatski plan da se osudi Dodik! (INFO)

eu

Foto: printskrin /intermagazin

Hrvtaski poslanici u Evropskom parlamentu, predvođeni Dubravkom Šuicom (HDZ), „zabrojali“ su se kad su najavljivali zasebnu rezoluciju kojom su želeli da osude referendum u Republici Srpskoj i „secesionističku politiku Milorada Dodika“. Prema saznanjima „Novosti“, oni za ovaj poduhvat nisu dobili podršku ostalih poslaničkih grupa, zbog čega će morati da odustanu od svoje namere.

To nam je potvrdio i Kristijan Dan Preda, izvestilac EP za BiH:

– Evropska narodna partija (EPP) zatražila je pre tri nedelje debatu o ovoj temi, ali druge političke grupe u EP nas nisu podržale.

[adsenseyu5]

Sledećeg meseca imaćemo prvu raspravu o godišnjem izveštaju o BiH i siguran sam da će se razmatrati i pitanje referenduma – kaže Preda.

Posle svega, oglasila se i Šuica, koja je izrazila očekivanja da će se delovi rezolucije bar naći u godišnjem izveštaju EP o BiH:

– Naći će se način kako da se Dodik upozori na štetno ponašanje. Sigurna sam, što očekuje i moja grupa, da će referendum doživeti osudu.

Šuica je dodala da evroposlanici „ne mogu u miru i pasivno da posmatraju takvo ponašanje“. Ona je ponovila da je referendum u BiH bio neustavan, nelegalan, pravno suvišan i politički zapaljiv, poručivši da je to samo jedan od pokazatelja nerešenih odnosa u BiH.

Zvaničnu odluku o Šuicinom predlogu rezolucije danas će dati konferencija predsednika poslaničkih grupa u EP, ali je rezultat već poznat – ona se neće naći pred evropskim poslanicima.

[adsenseyu4]

ŠUICA PRETI BLOKADOM I SARAJEVU

ŠUICA je svoje obraćanje povodom neuspeha njene inicijative iskoristila i da zatraži veća prava za Hrvate u BiH. Ona je poručila da će Hrvatska, kao punopravna članica EU, ovo postaviti kao uslov za članstvo BiH u Uniji.

(Večernje novosti)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]