Posle 100 EVRA, pet minimalaca i dva moratorijuma stiže i NOVA POMOĆ ZA GRAĐANE I PRIVREDU?

novac

Foto: Kurir arhiva

Jednu rečenicu guvernerke Jorgovanke Tabaković juče su mnogi dužnici, i građani i privrednici, “između redova” shvatili kao mogućnost za novi, treći moratorijum na kredite.

“Narodna banka Srbije prati situaciju, kao i potrebe građana i privrede, i ako bude trebalo spremna je ponovo da reaguje, izjavila je prva dama NBS koja je prethodnih meseci podržala privredu i stanovništvo sa dva moratorijuma na dugove u bankama.

“Vreme pred nama i dalje nosi izazove. NBS nastavlja da prati i analizira potrebe naših građana i prvirede i u koordinaciji sa vladom spremni smo da reagujemo i u narednom periodu, u skladu sa razvojem situacije i bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti”, rekla je Tabaković.

Deo javnosti prepoznao je u ovoj izjavi guvernerke mogućnost uvođenja trećeg moratorijuma na otplatu kredita, nakon prvog tromesečnog krajem marta i drugog dvomesečnog krajem jula.

PROČITAJTE JOŠ: MATIĆ UZDRMAO FUDBALSKU SRBIJU, POZIVA PREDSEDNIKA VUČIĆA: “Promašili jesmo evropsko prvenstvo, nemojte da promašimo Nemanju Vidića…”

Podsetimo, prvi moratorijum na otplatu kredita, i za privredu i za građane, počeo je 31. marta i trajao 90 dana. Narodna banka Srbije je zastoj u otplati obaveza propisala za sve dužnike koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva), a samo 6 odsto građana i 7 odsto firmi tražilo je da nastavi sa redovnom otplatom.

Drugi moratorijum na obaveze prema bankama počeo je krajem jula i ovaj zastoj u otplati prihvatilo je nešto manje klijenata – 82 odsto građana i 69 odsto preduzeća. Ukupna vrednost drugog moratorijuma iznosila je skoro milijardu evra.

Rate veće za nekoliko evra, duži i period otplate

Govoreći o moratorijumu, treba napomenuti da nakon moratorijuma klijenti svoje kredite otplaćuju duže za period zastoja, a mesečna rata im je nešto veća.

PROČITAJTE JOŠ: TUGA DO NEBA: Preminula devojčica Minja (15) spasena iz požara na Dorćolu

Klijenti koji imaju, na primer, keš kredit od 500.000 dinara, nakon moratorijuma su dobili dodatni trošak od oko 500 dinara, i to 310 dinara po osnovu prvog, tromesečnog moratorijuma i 200 dinara više po osnovu moratorijuma u avgustu i septembru. Ukoliko, recimo, za stambeni kredit plaćate mesečnu ratu od 300 evra i ako vam je do kraja otplate ostalo još 10 godina, mesečni trošak je sada veći za ukupno 750 dinara.

Dužnici su mogli da se jave banci sa predlogom da zaustavljene rate otplate na jedan od dva dodatna načina – u prvoj verziji mogli su odmah da plate kamatu dospelu tokom trajanja moratorijuma, a da im glavnice budu naplaćene na kraju, u dodatnih nekoliko meseci. Druga opcija bila je da isplate sva potraživanja dospela tokom zastoja i da zatim nastave sa otplatom rata po istim uslovima kao i pre moratorijuma.

Kako da izračunate ratu?

Ako želite sami da izračunate novo uvećanje rate, formula je prilično jasna: saberete redovnu kamatu za vreme trajanja zastoja (za sve mesece zastoja) i podelite je sa brojem preostalih rata do kraja otplate kredita.

Informaciju o iznosu kamate po mesecima dobili ste u planu otplate po uzimanju kredita, a informaciju možete saznati i ulaskom u podatke o vašem kreditu na internet stranici banke ili u izvodu o kreditu.

100 evra, pet minimalaca

Podsetimo, u okviru paketa podrške, država je krajem maja i početkom juna uplatila jednokratnu novčanu pomoć od 100 evra za četiri miliona građana Srbije, koji su se prijavili za ovu meru.

U maju, junu i julu država je kao vid podrške privredi pogođenoj korona krizom, isplatila tri minimalca za sve zaposlene u firmama koje su se prijavile za ovaj vid pomoći.

PROČITAJTE JOŠ: POSLEDNJI DETALJI TRAGEDIJE U ZEMUNU: Vozač nije znao da je PREGAZIO DEČAKA

Zatim je ova mera nastavljena i u julu i avgustu, kada su preduzeća dobila po 60 odsto minimalca za zaposlene, odnosno oko 18.000 dinara.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)