POSETA PREDSEDNIKA RUSIJE: Evo kakve sve ponude PUTIN DONOSI SRBIJI!

avion

Foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

U Beogradu su danas počeli završni pregovori o zaključenju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, a koji bi trebalo da se potpiše 17. januara, prilikom posete Srbiji predsednika Rusije Vladimira Putina.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, dobar deo teksta tog sporazuma je dogovoren u ranijim rundama pregovora i ostalo je da se stručnjaci usaglase o još šest tarifnih linija.

Ministar trgovine Rasim Ljajić je rekao da su u pitanju tarifne linije za izvoz proizvoda koji su važni Srbiji, a radi se o određenim vrstama sira, živinskom mesu, određenim vrstama alkoholnog pića, šećeru, cigaretama, automobilima.

Tada je naveo da Srbije želi da sporazum bude i izbalansiraniji, „bez anomalija“ koje su postojale još od kada je dogovoren.

DŽON BOSNIĆ: Ako Albanci samo pokušaju OVO, završiće kao HITLEROV ANŠLUS! (VIDEO)

– Dešava se da kada mi izvozimo cigarete na rusko tržište moramo da plaćamo carine od 18 odsto, a kada se cigarete uvoze iz Rusije carina se ne plaća. Ima još takvih situacija i mi želimo da to izbalansiramo – kazao je Ljajić.

On je rekao i da Srbija verovatno neće dobiti sve pogodnosti koje traži.

– Radi se o pet zemalja koje treba da se usaglase i svako štiti neku proizvodnju – rekao je Ljajić, ali je istakao da će Srbija učiniti sve što može kako bi proširila listu proizvoda koja bi bila oslobođena carine pri izvozu u zemlje članice Evroazijske unije

Ukoliko sporazum bude potpisan 17. januara, on bi mogao Srbiji da otvori tržište od novih 180 miliona stanovnika.

UDAR DRŽAVE SRBIJE NA NARKO MAFIJU! Velika AKCIJA POLICIJE, UHAPŠENO NA DESETINE OSUMNJIČENIH! PALI I NEKI VELIKI IGRAČI!

Sporazum, kako je dodao Ljajić, neće ugroziti trgovinu sa Evopskom unijom, jer Srbija dok ne postane članica Unije ima prava da sklapa sporazume o slobodnoj trgovini sa kim god želi.

(Dnevne.rs/Izvor: Politika)