PORUKA IZ RUSIJE: Sporazum između Srba i šiptarskih terorista je neprihvatljiv!

Albanci

Foto: AP/Tanjug

Zamenik sekretara Generalnog saveta partije „Jedinstvena Rusija“ Sergej Železnjak i zamenik presednika Državne dume Rusije Petar Tolstoj održali su konsultacije sa delegacijom Pokreta Srba na Kosovu i Metohiji „Otadžbina“.

Ključna tema sastanka bili su, kako je saopštila pres-služba „Jedinstvene Rusije“, politička situacija na Kosovu, kao i razvoj međupartijske i međuparlemntarne saradnje u rešavanju kosovskih problema i drugim važnim pravcima rusko-srpskih odnosa.

Petar Tolstoj je podsetio na nedavno pismo kosovskih Srba predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, na poslanicu Sabora Srpske pravoslavne crkve posvećenu Kosovu, kao i na nekoliko obraćanja za zaštitu Kosova i Metohije koje su podržali vodeći srpski političari i poslanici, arhijereji i sveštenici SPC, javni, naučni i kulturni radnici i brojni građani Srbije.

JNA MU UBILA DEDU, ALI NAS JE ON ZAUVEK KUPIO! U najtežim momentima za Srbiju, fudbaler Luka Modrić je pokazao koliko je veliki čovek! (FOTO)

„Delimo duboku zabrinutost svih Srba zbog sudbine Kosova i Metohije – kolevke Kosovskog zaveta, izvora srpske duhovne i nacionalne tradicije. Za ruski i srpski narod Kosovo i Metohija predstavlja zajedničku svetinju naše pravoslavne i slovenske civilizacije“, naglasio je Tolstoj.

Sergej Železnjak je rekao da dugoročno rešenje kosovskog problema može biti pronađeno samo kroz pregovore zainteresovnih strana na osnovu odredbi rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Samo direktno poštovanje i praktična realizacija tog dokumenta, kamena-temeljca rešavanja kosovskog problema, može da dovede do istinske normalizacije situacije bez bilo kakvih takozvanih ’sveobuhvatnih sporazuma‘ koji izlaze iz okvira suštinske autonomije i samouprave Kosova, predviđenih rezolucijom 1244“, naglasio je Železnjak.

„Zahtev EU i SAD da Beograd potpiše takozvani ’Sporazum o normalizaciji odnosa‘ s kosovskoalbanskim separatistima, pozivi da se izvrši teritorijalna podela Kosova i Metohije na srpski i kosovskoalbanski deo, da se izvrši takozvana ’razmena teritorija‘ i drugi pokušaji ove vrste kategorički su neprihvatljivi“, naglasio je ruski političar.

POSLE IZLASKA IZ ZATVORA NIJE OTIŠAO NA JELENIN GROB: EVO ŠTA JE Zoran Marjanović RADIO ČIM JE DOŠAO

Petar Tolstoj je upozorio na to da zanemarivanje sveobuhvatnog pravnog akta – rezolucije 1244, i dalji koraci usmereni na međunarodno priznavanje samoproglašenog Kosova, prete katastrofalnim posledicama ne samo Balkanskom regionu, nego i celoj Evropi.

Sergej Železnjak je rekao da smatra da u uslovima svestrane podrške Zapada kosovskim Albancima, uključujući i vojnu, poseban značaj imaju perspektive formiranja savremenog i moćnog vojnog potencijala u Srbiji.

„Vojna moć Srbije i formiranje regionalnog vojno-strateškog pariteta postaju ključni faktor koji omogućava da Srbija vodi samostalnu unutrašnju i spoljnu politiku, a pre svega da sačuva Kosovo i Metohiju u svom sastavu, da zaštiti bezbednost Srba i srpske nacionalne interese u regionu. Zbog toga, u okviru srpsko-ruske strateške saradnje posebno su aktuelne odredbe o jačanju dugoročne vojne i vojno-tehničke saradnje, kao i saradnje Srbije sa zemljama ODKB-a“, naglasio je Železnjak.

BRUTALAN ZLOČIN O KOJEM BRUJI AMERIKA Američki naučnik u Kalifroniji ubio ženu SRPKINJU i njihovog sina (13) (INFO)

Rukovodilac srpske delegacije Slaviša Ristić zahvalio je ruskim kolegama za doslednu i nepromenljivu podršku Kosovu i Metohiji.

„Predstojeća poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji ove godine predstavlja najvažniji politički događaj za našu zemlju. U vezi s tim posebnu ulogu dobija inteziviranje međupartijske i međuparlamentarne saradnje“, naveo je on

(Dnevne.rs/Intermagazin.rs/Izvor: Vostok)