PORAŽAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Ovo je razlog zbog čega Srpkinje NE RAĐAJU DECU!

politicar

Foto: Tanjug

Svaka treća Srpkinja koja nema decu kao razlog za to navodi nepoverenje u sopstvenog partnera! Tek potom dolaze ekonomski razlozi, bežanje od odgovornosti koje nosi roditeljstvo i nepoverenje u sistem. Ovo su rezultati istraživanja koje je za Informer iznela ministarka Slavica Đukić Dejanović, a potvrđuju ga psiholozi i demografi.

Rezultat ovakvog stava naših žena je i podatak da 31 odsto Srpkinja u ranim tridesetim godinama nema decu, dok je taj broj u Beogradu čak 43 odsto.

Strah i neznanje

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, zadužena za demografsku politiku, kaže da nije tačno da žene u Srbiji ne žele da imaju decu, već nemaju dovoljno sigurnosti da se u to upuste.

[adsenseyu5]

– Posle popisa 2011. godine rađena su dodatna istraživanja koja su pokazala da trećina žena u Srbiji u ranim tridesetim, koje nemaju decu, kao osnovni razlog za to navode nepoverenje u partnera. Bitan razlog je i ekonomsko stanje, zatim strah od odgovornosti koje nosi roditeljstvo, a potom i nepoverenje u sistem. Dakle, nije sporna njihova želja da imaju decu, već je problem očigledno nedostatak sigurnosti – rekla je Slavica Đukić Dejanović i objasnila šta su posledice takvog stava:

– Zabrinjava podatak da skoro 31 odsto Srpkinja u ranim tridesetim nema dece, a još je porazniji podatak da je u Beogradu ta brojka čak 43 odsto – dodala je.

ŠTA JE TRAŽIO OD TRAMPA: Najpoznatiji britanski ČITAČ SA USANA otkrio detalje razgovora Dačića i predsednika Amerike (INFO)

Stručnjaci kažu da praksa u potpunosti potvrđuje statističke podatke koje je iznela ministarka Đukić Dejanović. Psihijatar Jovan Marić kaže da, kada se kaže “nepoverenje u partnera”, onda se misli na sumnju da suprug neće biti dovoljno posvećen odgajanju deteta.

– Muškarci u Srbiji misle da će im pasti kruna sa glave ako detetu presvuku pelenu! Zato je i logično što se žene plaše da će ostati usamljene u odgajanju deteta i da im partner neće pomoći u tome. Na kraju shvate da će izgubiti komotnost i lagodnost koje su do tada imale, pomisle da se tu njihov život završava i pobegnu od roditeljstva glavom bez obzira. Mnoge žene, nažalost, ne znaju da je dete ogroman podstrek i da će im dati novu dimenziju uživanja u životu. Svojevremeno je rađena anketa među izuzetno poznatim, uspešnim i priznatim starijim ljudima i svi su rekli da je njihov najveći životni uspeh to što su postali roditelji, a neuspeh to što nemaju više dece. Poenta cele priče je, dakle, da su svi razlozi koje su žene navele samo izgovor za onaj glavni, a to je njihovo sasvim pogrešno razmišljanje o roditeljstvu – kaže Marić.

[adsenseyu1]

Demograf Biljana Spasić, sa druge strane, objašnjava da žene nemaju poverenje u partnere jer se sve češće suočavaju sa “maminim sinovima”, nesposobnim da izdržavaju porodicu i prihvate odgovornost za nju.

– Muškarci su izgubili imidž vitezova koji bi mogli da vode računa o svojoj porodici, da budu uvek tu za svoje dete i ženu i da im pruže sigurnost. Međutim, nisu oni jedini krivci za ovako strašnu statistiku, jer ni žene ne žele da se odreknu onog što su stekle u poslu ili da ugroze svoju slobodu, koja je samo privid – kaže Spasić.

DRAMA POZNATE PEVAČICE I NJENE ĆERKE: Luna Đogani se onesvestila nakon skandala koji je napravila Anabela! (INFO)

Uživanje najvažnije

Ona objašnjava da su i muškarci i žene postali egocentrični i da im je uživanje u životu postalo jedini cilj.

– Nikome više nije na prvom mestu porodica i brak, već svi žele da uživaju u svojoj slobodi i uglavnom su dovoljni sami sebi. Mlađa populacija misli da je brak velika obaveza i ne pada im na pamet da se žrtvuju i grade svoju porodicu – kaže Biljana Spas.

ĐORĐEVIĆ POSLAO BRUTALNU PORUKU SLOVENCIMA: “Zovemo se kako se zovemo, imamo naše oružje, kome je drago neka dođe u bitku”

Porodice i deca

2.125.772 – UKUPAN BROJ PORODICA U SRBIJI

649.667 – BROJ PORODICA BEZ DECE

1.476.105 – BROJ PORODICA SA DECOM

764.546 – broj porodica sa jednim detetom

591.114 – broj porodica sa dvoje dece

99.638 – broj porodica sa troje dece

20.807 – broj porodica sa više od troje dece

[adsenseyu5]

Top 5 razloga zašto Srpkinje ne rađaju

1. Nepoverenje u partnera

2. Nedostatak novca i uslova za život

3. Strah od odgovornosti koje nosi roditeljstvo

4. Nepoverenje u sistem

5. Stavljanje karijere na prvo mesto

FOKUS ISTRAGE PREUSMEREN NA ZORANOVOG OCA: Jedan detalj baca VELIKU SUMNJU na njega, trenutno je pod istragom (INFO)

(Dnevne.rs/SrbijaDanas.com/Izvor:Informer)

[adsenseyu4]