POPLAVE I POŽARI NA OMILJENIM LETNJIM DESTINACIJAMA: Da li uopšte krenuti put mora i šta je ALTERNATIVA?

vatra

Foto: Tanjug/AP

Situacija u omiljenim letovalištima većine građana Srbije je za ne poželeti nikome – dok su u Grčkoj poplave, u Crnoj Gori i Hrvatskoj bukte požari.

Iako vlasti ove tri zemlje nisu proglasile vanredno stanje, putnici imaju opravdani strah da li da se uopšte upute na letovanje.

Ministarstvo: Ništa dok se ne proglasi vandredno stanje

Međutim, niko, niti u agencijama, niti u nadležnim institucijama, ne može da kaže koji bi bio konkretan savet građanima – da li da krenu na put ili ne, i pozivaju se na to da nigde još nije proglašeno vandredno stanje.

[adsenseyu5]

– Mi preporuke dajemo ukoliko je neko područje rizično zbog terorističkih napada i u situacijama koje su visokorizične za svakog pojedinca. Prirodne nepogode je skoro pa nemoguće predvideti i lokalnog su karaktera, tako da dok države same ne proglase vanredno stanje, mi to nećemo raditi – kažu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Koje opcije imate?

Kako nam je rečeno u Juti, u ovakvim okolnostima agencije su dužne da pokušaju da nađu alternativni smeštaj ili da putnicima vrate novac.

U Grčkoj poplavljeni apartmani

Foto: Privatna arhiva

– Agencija mora da pronađe alternativni smeštaj, ukoliko je on rezervisan u apartmanu koji je poplavljen, kao što je ovih dana slučaj sa Grčkom. Naš savet turistima je da prihvate adekvatnu zamenu i da imaju razumevanja za vanrednu situaciju – kaže Aleksandar Seničić, predsednik JUTA.

Prema njegovim rečima, agencije su sada svakako u problemu, jer ako nemaju smeštaj koji su već zakupili oni moraju da plate nov.

– Zbog svega ovoga oni trpe finansijski gubitak, jer su apartmane zakupili još u maju, a ne mogu da nadoknade štetu ako država, koju je zadesila nepogoda, nije proglasila vanredno stanje – kaže Seničić.

KUMI SAM U KOVERTU STAVILA 20 EVRA: Mlada je otvorila pred svima, zvanice su aplaudirale, a ja sam bila ZAPANJENA!

Kako saznajemo, veliki broj turista koji je večeras treblo da krene na letovanje u Grčkoj, a smeštaj su rezervisali preko posrednika, odustao je i njima je vraćen depozit.

Mnogi otkazali put u Grčku

– U kontaktu smo sa vlasnicima vila koje su pogođene poplavama i dogovaramo se sa njima u zavisnosti od situacije. Neki vlasnici su veoma brzo reagovali i odmah pronašli alternativni smeštaj gostima, ali uglavnom uz našu pomoć jer i mi imamo informacije o vilama u blizini koje imaju slobodna mesta. Oni koji treba da krenu večeras u poplavljen apartman ili su otkazali ili smo im našli adekvatnu zamenu – kažu u grčkoj agenciji “Nikana” koja je posrednik između vlasnika vila i naših građana koji letuju u ovoj zemlji.

POMENUO I BOMBARDOVANJE SRBIJE: Amidžić na SKANDALOZAN NAČIN prokomentarisao POŽARE u Hrvatskoj (FOTO)

I dok se situacija u Grčkoj polako smiruje, pitanje je šta raditi ako ste put planirali za Crnu Goru i Hrvatsku, koje su zadesili požari. Iako je i tamo danas malo bolje nego prethodnih dana, kako saopštavaju nadležne službe tih zemalja, sigurno da nikome nije prijatno da sada kreće na put tamo odakle su do juče stizale informacije o evakuaciji.

[adsenseyu4]

Na osnovnu onoga što nam je rečeno u agencijama, preporuka je da pratite stanje, kontaktirate agenciju preko koje ste uplatili letovanje i pratite njihove preporuke.

Što se tiče putovanja u sopstvenoj režiji, odluka je samo na vama, a savet u tom slučaju bio bi – dobro se informišite pa onda odlučite.

 

(Dnevne.rs/Izvor:Zorica Lazarević,Blic.rs)

[adsenseyu2]