PONAVLJA SE SCENARIO POPLAVA OD PROŠLE GODINE? Pogledajte satelitski snimak ciklona iznad Balkana

snimak
Na više reka u Srbiji u naredna dva dana prognoziran je porast vodostaja, mestimično i sa prevezilažanjem redovne granice odbrane od poplava.

Na Savi kod Šapca vodostaj će danas dostići granicu redovne odbrane od poplava, upozorio je danas Republički hidrometeorloški zavod (RHMZ).

Na Kolubari, Tamnavi, Ligu, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji će u naredna dva dana “prevazići granice redovne odbrane od poplava sa mogućnošću dostizanja granica vanredne odbrane od poplava”. Na Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će u petak – 6. marta “dostići i prevazići granice redovne odbrane od poplava”, naveo je RHMZ u upozorenju na svom sajtu.

UPALJEN CRVENI METEOALARM: Nevreme stiže u Srbiju! (INFO)

Na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama vodostaji će u naredna dva dana “prevazići upozoravajuće nivoe, a tada će i na gornjem toku Južne Morave sa pritokama “vodostaji dostići upozoravajuće nivoe”.

– Đenovski ciklon, koji nastaje iznad Đenovskog zaliva, doneće velike količine padavine tokom naredna dva dana. U Beogradu, zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji padaće od 40 do 60 mililitara kiše po kvadratnom metru. U ostalim delovima Srbije količina padavina kretaće se od 20 do 40 mililitara. Tokom 5/6. marta vodostaji će prevazići granicu redovne odbrane od poplava na Kolubari, Tamnavi, Ljigu, Ubu, Drini, Limu, Jadru kod Loznice, Jasenici, Kubrušnici, Crnici, Lepenici, Olugomiru i Resavi – priča za “Blic” Dejan Vladiković, hidrolog iz RHMZ.

[adsenseyu4]

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Bojan Tomić izjavio je danas da trenutno u Srbiji nema uvođenja vanredne situacije zbog padavina. Tomić je agenciji Beta kazao da je u opštini Čajetina zbog snega došlo do ispadanja tri dalekovoda i da je 2.000 domaćinstava bez struje.

On je dodao da su ekipe na terenu i da se očekuje normalizovanje situacije.

U Srbiji će danas biti oblačno i osetno hladnije vreme, u nižim predelima sa kišom, u brdsko-planinskim sa snegom, a dnevna temperatura iznosiće od dva do sedam stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Krajem dana i tokom noći kiša će preći u susnežicu i sneg. Vetar će biti umeren, povremeno i jak severoistočni.

Jak sneg u Sjenici, kiša pada u većem delu zemlje

Jak sneg jutros pada u Sjenici, a sneg umerenog intenziteta trenutno veje na Crnom Vrhu, Zlatiboru, Kopaoniku i u Kuršumliji, dok u mnogim mestima pada kiša.

Najtoplije je u Negotinu, gde je u sedam časova izmereno šest, a najhladnije na Kopaoniku, gde je temperatura vazduha iznosila minus pet stepeni, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Kiša umerenog intenziteta trenutno pada u Valjevu, a slaba kiša pada u Loznici, Beogradu, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci, Negotinu, Požegi, Kraljevu, Kruševcu, Chupriji, Nišu, Leskovcu, Zaječaru i Dimitrovgradu.

[adsenseyu4]

U Banatskom Karlovcu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu, Velikom Gradištu, Chupriji, Leskovcu i Zaječaru izmereno je pet, a u Loznici, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci i Nišu četiri stepena.

Na Paliću, u Somboru, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi i Vranju izmerena su tri, a u Valjevu, Požegi, Kraljevu, Kruševcu i Dimitrovgradu dva stepena. U Kuršumliji je izmeren jedan, Sjenici minus jedan, a na Crnom Vrhu i Zlatiboru minus dva stepena.

Sneg je na Kopaoniku visok 89, a na Zlatiboru dva centimetra.

(Blic)

 

1 Comment on "PONAVLJA SE SCENARIO POPLAVA OD PROŠLE GODINE? Pogledajte satelitski snimak ciklona iznad Balkana"

  1. NOJE OVO SLUCAJNO ILI PRIRODNO DOSLO …KAKO TO DA SE PONAVLJA OD PROSLE GODINE ISTO …

Comments are closed.