Pomoćnik MINISTRA ZA RAD: Ukinuta radna knjižica, prelazi se na elektronsku upravu (INFO)

ukidanje

Foto A.Stanković

Radna knjižica kao dokument prestala je da važi od 1. januara, jer, budući da se svi podaci iz nje mogu naći u elektronskoj formi u Centralnom registru, u fondu PIO, postala je nepotrebna

BEOGRAD – Radna knjižica kao dokument prestala je da važi od 1. januara, jer, budući da se svi podaci iz nje mogu naći u elektronskoj formi u Centralnom registru, u fondu PIO, postala je nepotrebna, zastarela i predstavlja višak papirologije, koji se ukida, izjavio je danas pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić.

[adsenseyu5]

“Novim izmenama i dopunama Zakona o radu iz 2014, radna knjižica prestaje da važi od 1. januara ove godine”, rekao je Lazić i naglasio da je to dobra odluka koja nema nikakvih nikakvih negativnih posledica, s obzirom na to da su u međuvremenu svi organi i organizacije uskladili su svoje propise sa tim.

“Tako da radni odnosi, doprinosi, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja nastavlja da funkcioniše na način kako je i predviđeno – prelazimo na elektronsku upravu, tako da su radne knjižice izgubile svoj smisao”, podvukao je Lazić.

Napomenuo je da se radna knjižica kao dokument može i dalje u nekim slučajevima koristiti kao dokaz prethodnog perioda, podataka iz same radne knjižice, ali je istakao da unošenje novih podataka u nju jednostavno nije više potrebno.

“S obzirom na to da se svi ti podaci mogu naći u elektronskoj formi u centralnom registru, u fondu PIO, tako da je radna knjižica nepotrebna, zastarela i predstavlja višak papirologije, koji se ukida”, rekao je Lazić.

Dodao je da više razni organi, organizacije, ne treba da traže radnu knjižicu kao dokaz, jer se dokazi koji su upisani u samu radnu knjižicu mogu pribaviti putem centralnog registra, fonda PIO, ili putem nekih drugih organa i organizacija koje u elektronskoj formi vode sve te podatke.

[adsenseyu1]

(novosti)