POLITIČKA PORUKA IZ VAŠINGTONA: Srbija neće dobiti ni DELIĆ KOSOVA!

Donald

Foto: Tanjug/AP

Srbi na Kosovu nemaju pravo da blokiraju transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u takozvanu „vojsku Kosova“, a SAD će podržati njeno formiranje.

Ove šokantne poruke Srbima i Srbiji u centru Prištine preneo je Ves Mičel, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju. Mičel je novi Trampov specijalac za Balkan, koji je na to mesto došao posle smene zloglasnog Brajana Hojta Jia. Posle sastanka sa „predsednikom“ i „premijerom“ lažne države Kosovo Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, Mičel je poručio da je „vojska Kosova“ unutrašnje pitanje u koje Beograd ne može i ne sme da se meša!?!

Odbrana interesa

Mičel je za prištinske medije rekao da je sa Tačijem razgovarao o problemu bezbednosti na Kosovu.

– Niko ne može staviti veto na transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u „kosovsku vojsku“. Amerika je blisko podržala transformaciju KSB, i to na svim nivoima. U Beogradu znaju američku poziciju o ovom pitanju – poručio je Mičel, dodajući da je njegova poseta Balkanu usmerena na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a ne na donošenje i nametanje bilo kakvih gotovih planova.
– Nisam došao da predstavim bilo koji poseban plan. Biću posvećen nastavku dijaloga Kosova i Srbije i njihovom putu ka Evropskoj uniji – podvukao je Mičel.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo, na drugoj strani kaže da Srbija ima svoj „paket“ i svoje rešenje za pokrajinu i da će odlučno braniti državnu poziciju, te da nema potrebe ponovo pregovarati o nečemu što je dogovoreno.

ČOVEK KOJI TVRDI DA JE BIVŠI MILANOV ŠEF: “Pozajmljivao je pare, kockao se, lagao da nema roditelje, a onda smo sreli njegovu majku”

– Srbija će upoznati Mičela sa položajem Srba na Kosovu i problemima s kojima se suočavaju. Imamo našu poziciju i naš „paket“ za Kosovo. I predsednik Vučić je govorio o tome da će, kada se završi unutrašnji dijalog, biti izneta i zvanična pozicija, odnosno konkretni predlozi. Više puta sam bio u delegacijama koje je predvodio Vučić i imao sam priliku da se uverim da predsednik Srbije vrlo čvrsto i tvrdo brani srpske pozicije. Vrlo je teško srpsku stranu naterati da ponovo pregovara o nečemu o čemu je već pregovarano – ističe Đurić.

Otvorena pretnja

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost „Edukons“, smatra da SAD otvoreno prete Srbiji.

– Zanimljivo da Mičel u Prištini govori o „vojsci Kosova“, a najavio je da je njegov cilj posvećenost dijalogu.

-Ovakvom zvaničnom izjavom Mičel se otvoreno stavlja na prištinsku stranu i meša u unutrašnja pitanja Srbije direktno kršeći Rezoluciju 1244, koja kaže da nema „vojske Kosova“ bez saglasnosti srpske strane. Možda je gospodin Mičel mislio na dijalog gde jedna strana određuje pravila igre, a druga nemo sluša i izvršava naređenja? Ovo je otvorena pretnja našoj zemlji, gde niko nema prava da nas zaštiti. Moram reći da se grdno vara, jer Srbija ume i može odlično da se zaštiti sama, a ako bude trebalo, i te kako ima ko da joj pomogne – zaključuje Bjegović.

ZABRANJEN ULAZ U BOSNU PUTINOVIM NOĆNIM VUKOVIMA: Vlasti u Sarajevu ih smatraju opasnim po nacionalnu bezbednost

Rusija uništava sve države na Balkanu

Upitan da li u Vašingtonu vide porast ruskog uticaja, posebno na severu Kosova, Ves Mičel je odgovorio:

– Vidimo da Rusija igra sve destruktivniju ulogu u većem delu Balkana, podrivajući demokratske institucije. Bili smo jasni u našim razgovorima sa Rusima da to nije ni u njihovom interesu, ali ni u interesu naroda ovog regiona.

PREDSEDNICA VLADE IZJAVOM IZNENADILA JAVNOST U SRBIJI: „To što Amerikanci rade, nema…“

(Dnevne.rs/Balkanuživo.net/Izvor: Informer)