POLICIJA ĆE BITI RIGOROZNA: Pazite kako VOZITE DETE U AUTOMOBILU, samo jedan način je ispravan i nekažnjiv!

alko test

Foto: Tanjug/MUP Srbije

Izbacivanje noge, glave, već ozbiljno ugrožava saobraćaj. Da ne govorimo o vožnji dece ispod 12 godina na suvozačevom sedištu, ili još gore, vožnja automobila sa bebom u krilima vozača!

Tokom toplih prolećnih i letnjih dana, sasvim je uobičajena situacija da na ulicama vidimo pregršt vozača koji izbace lakat kroz prozor ne bi li se malo ohladili tokom vožnje. Iako danas skoro svaki auto ima klima uređaj, veliki broj ljudi ne voli taj veštački vazduh koji se tokom rada klima uređaja stvara u vozilu.

[adsenseyu5]

Međutim, veliki broj vozača ode korak dalje od tog izbacivanja lakta kroz prozor, piše magazin “SAT”.

Izbacivanje noge, glave, već ozbiljno ugrožava saobraćaj. Da ne govorimo o vožnji dece ispod 12 godina na suvozačevom sedištu, ili još gore, vožnja automobila sa bebom u krilima vozača!

Iako se tokom godine ne zabeleži veliki broj nezgoda zbog ispadanja i padanja lica iz, ili sa vozila u pokretu, one obično imaju fatalni ishod. Prema podacima iz 2014. godine dogodilo se osam nezgoda koje su direktna posledica nepropisnog prevoza, a u obim saobraćajnim nesrećama poginule su čak četiri osobe.

Dakle, svako drugo lice koje je ispalo iz vozila u pokretu ili palo sa njega, smrtno je stradalo.

Za ova odstupanja od propisa kazne su paprene, ali nesavesni vozači uprkos tome pokušavaju da izbegnu poštovanje propisa i zakona.

Najstrože je zabranjeno:

 

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

– izbaciti glavu ili noge kroz prozor

– prevoz dece u prtljažniku automobila

– vožnja dece na motociklu

– voziti se na blatobranu traktora (što je mnogo čest slučaj)

– prevoz dece u krilu vozača ili u krilu roditelja. Dete mora da sedi u sedištu za decu.

– vožnja na bilo kojoj poljoprivrednoj mašini – jedino je dozvoljeno da za njom sedi jedna osoba koja upravlja mašinom

[adsenseyu4]

Prema članu 119. ZOBS-a, za vreme kretanja vozila ne sme se uskakati u vozilo, iskakati iz njega, otvarati vrata, naginjati se van vozila, voziti se spoljnim delom vozila ili na traktorskim prikolicama.

Za takve prekršaje predviđena je novčana kazna od 5.000 dinara.

Član 118. Zakona o bezbednosti saobraćaja kaže da se dete mlađe od 12 godina ne sme prevoziti na mopedu, triciklu, motociklu i četvorociklu. Za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara, najmanje tri meseca zabrane upravljanje vozilom i šest kaznenih poena.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Iako je ovakvo ponašanje u saobraćaju kažnjivo, neodgovorni vozači i putnici se uglavnom provuku, jer ih saobraćajna policija jednostavno ne primeti. Zbog pomenutih nepoštovanja saobraćajnih propisa, tokom 2015. godine kažnjene su ukupno 22 osobe.

Naravno spolja se mogu voziti samo ona lica kojima je to u opisu posla, poput komunalnih radnika, vatrogascima, vozilima elektrodistribucije i sličnih službi. U tom slučaju, brzina kretanja vozila ne sme biti veća od 30 kilometara na sat.

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu2]