POLENA U BEOGRADU VIŠE NEGO IKAD: Narednih dana zbog OVE BILJKE imaćete velike muke (INFO)

maramica

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Osobe alergične na polen javora, topole, tise i čempresa već nekoliko nedelja ne odvajaju se od pakovanja maramica i antialergijskih lekova. Koncentracija polena ovog drveća bila je i pet puta veća od normalne, a iz Agencije za zaštitu životne sredine upozoravaju da tek slede povećane koncentracije polena breze, koja je jedan od najjačih alergena.

Čestice javora, tise i čempresa zadavale su proteklih nedelja najviše muka sugrađanima alergičnim na polen ovog drveća. Danima je bila visoka i koncentracija polena topole.

– Trenutno je povećana koncentracija polena javora, i to čak pet puta od normalnih vrednosti, odnosno 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha – ističe Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

 

[adsenseyu4]

– Prošle jeseni je jasen, po broju alergena u vazduhu bio dominantan, ali se njegove vrednosti sada smanjuju. Ujedno, pada i polinacija čempresa, Zabeležene su i prekogranične vrednosti topole, koja nema veliki alergeni potencijal, ali u kombinaciji sa drugim polenovim zrncima može da bude problematična.

Foto: Tanjug/AP

Ove i iduće nedelje očekuje se porast koncentracije polenovih zrna vrbe, i to dva do tri puta više od normalnih vrednosti.

– Polinacija breze tek predstoji. Ukoliko ne bude kiše, polen ovog drveta praviće probleme alergičnima narednih desetak dana.

(Dnevne.rs/Izvor:Telegraf.rs)

 

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]