POJAČANA KONTROLA INSPEKCIJE: Ako zateknete ovo obaveštenje i ne ispunite obavezu, PRETI VAM KAZNA I DO 2 MILIONA DINARA!

Valjevo

Foto: telegraf.rs

BEOGRAD – Stanovnici stambenih zgrada u Beogradu od pre desetak dana dobijaju obaveštenja u kojima ih inspekcija obaveštava o tome da moraju da izaberu upravnika zgrade.

U obaveštenju koje je osvanulo na jednoj od zgrada na Novom Beogradu se navodi da stanari imaju rok od 30 dana da izaberu upravnika i registruju stambenu zajednicu.

Ukoliko tu zakonsku obavezu ne ispune u datom roku, komunalni inspektor je u obavezi da nakon sprovedenog inspekcijskog nadzora donese rešenje kojim se nalaže stambenoj jedinici upis u Registar i podnese prijavu za uvođenje prinudne uprave.

Načelnik inspekcije beogradske opštine Zvezdara za RTS kaže da inspekcija već desetak dana obilazi zgrade i ostavlja ovakva obaveštenja.

Radonjić navodi da će se po isteku datog roka biti sačinjeni zapisnici, posle čega će se donositi rešenja a potom će biti podnošene prekršajne prijave i određivaće se prinudni upravnici.

Na pitanje koliko realno stanari imaju vremena za registraciju stambene jedinice i izbor upravnika, Radonjić je kazao 45 dana do dva meseca.

TUGA DO NEBA: “OSTALI SU BEZ TATE, ŠTA ĆE I BEZ MENE” Otac troje dece iz Valjeva poginuo na pruzi, a MAJKU svaki čas mogu da DEPORTUJU (FOTO)

On je podsetio da je za registraciju potrebno minimalno tri stana ili dva vlasnika zgrade.

Kako kaže, na Zvezdari je do sada registrovana trećina od ukupnog broja zgrada.

Kazne za neispunjenje zakonskih obaveza regsitracije i izbora upravnika je od 50.000 dinara do dva miliona dinara.

U Srbiji je do sada od 40.000 stambenih zgrada registrovano oko 25.000, što je nešto više od 50 odsto. U 90 odsto slučajeva stanari su se opredelili za komšiju, a 10 odsto slučajeva za profesionalnog upravnika, kaže Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije.

“SUPRUGA I JA SMO NAVIKLI DA JE NEMA” Boda Ninković prvi put progovorio o ĆERKI NAĐI

Ona je navela da, iako je praktično rok za upis zgrada u registar istekao 12. decembra prošle godine i dalje postoji mogućnost upisa, a komunalni inspektori iz lokalnih samouprava počeli su da utvrđuju činjenično stanje na terenu – da li je izvršen upis, ukoliko nije koji su razlozi i da donesu rešenja o upisu u registar bez odlaganja.

DANAS SLAVIMO ČASNE VERIGE: Čuvajte se groma Svetog Petra i obavezno ispoštujete ovaj običaj!

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: b92)