POJAČAN RIZIK OD IZAZIVANJA SUKOBA: Džihadisti se vraćaju, SPECIJALNA BRIGADA Vojske Srbije sprema odgovor!

spec

vojska /instagram

Zbog pojačanog rizika od izazivanja sukoba na Balkanu i sve izraženije opasnosti od terorizma, prvenstveno zbog povratka velikog broja islamskih džihadista poreklom sa ovih prostora koji su ratovali za Islamsku državu, Vojska Srbije sprema odgovor u vidu specijalnih snaga za brzo reagovanje u kriznim situacijama

Bezbednosne službe EU i zapadnog Balkana procenjuju da je od pojave Islamske države na Bliski istok otišlo da ratuje oko 1.000 ljudi sa ovih prostora, od kojih se oko 300 vratilo u matične zemlje.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković najavio je da su Vojsci preko potrebne snage za rešavanje svih bezbednosnih izazova koje mogu za rekordno kratko vreme da otklone problem i spreče njegovo širenje.

[adsenseyu5]

Rizik od sukoba

– Na Balkanu postoji veliki rizik od izazivanja sukoba. Važno je da raspolažemo jedinicama koje mogu efikasno da reaguju u kriznim situacijama. Napravićemo zato veću formaciju ovih snaga. Biće najbolje opremljene i podržane helikopterskim jedinicama. To je razlog za nabavku helikoptera, koje ćemo naoružati i opremiti za borbena dejstva – najavio je Diković.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ističe da Vojska Srbije mora da ima snage za brzo reagovanje, koje moraju uvek da budu popunjene ljudstvom i materijalom.

MASONI IZ KANADE REŠILI MISTERIJU: Tito nije bio Slobodni zidar, ovo je prava istina!

– Tendencija ide ka stvaranju jedne komande koja objedinjava snage za brzo reagovanje. I sad Vojska Srbije ima te jedinice, ali su one pod različitim komandama. To bi trebalo da bude jedna brigada koja bi, da bi bila efikasna, trebalo da ima u svom sastavu mehanizovani, pešadijski, tenkovski i artiljerijski element, delove specijalnih snaga, izviđače, atomsko-biološko-hemijsku odbranu, inženjeriju, helikoptere za vertikalni manevar i vatrenu podršku. Potrebno je obezbediti da ove snage imaju prioritet i Vojska Srbije je naručila šest „Erbasovih“ helikoptera „H145M“, koje koriste nemačke specijalne snage. Posedujemo i dva transportna helikoptera „MI-17“, a najavljena je kupovina još šest – objašnjava Radić i dodaje da je za tu formaciju.

TEŠKA TRAGEDIJA NA IBARSKOJ: Preminuo vozač kombija dok su ga spasavali!

Terorizam preti

Profesor na Fakultetu za bezbednost Zoran Dragišić ocenjuje da je formiranje veće formacije snaga za brzo dejstvo u Vojsci Srbije opravdano jer postoji opasnost od obnavljanja sukoba na Balkanu, kao i da je moguće da Srbija postane žrtva terorističkih napada.

[adsenseyu1]

– Specijalne snage biće formatizovane prema glavnim bezbednosnim pretnjama s kojima se Srbija suočava. Sve vojske na svetu smanjuju brojnost vojske, ali povećavaju specijalne jedinice i obaveštajno-bezbednosne kapacitete – kaže Dragišić.

Islamska država najavljuje „krvavu“ 2018, a nedavno je preko svojih komunikacionih kanala pozvala svoje pristalice u Albaniji da tokom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika organizuju napade u BiH i drugim balkanskim zemljama.

Pretnja: DŽihadisti najavljuju krvave napade u 2018. godini

– Imaš dovoljno vremena da nabaviš vozilo i pregaziš ljude u masi ili da kupiš nož i udariš na njih, ili da napuniš pušku municijom. I ako tvoja duša ne može da ih prihvati, uđi u njihovu gužvu i uzvikni: „Alah je najveći“ – navodi se u pozivu ID upućenom na albanskom jeziku.

KANADSKE I AMERIČKE FIRME ZAVRŠILE ISPITIVANJA: Nova istraživanja otkrila pravo bogatstvo na istoku Srbije

ID je, inače, 2018. proglasila „krvavom godinom“. Pozivaju „usamljene vukove“, pojedince za koje se i ne zna da su pristalice Islamske države i deluju nezavisno.

Ko će činiti specijalnu brigadu:

– Mehanizovani element

– Pešadijski

– Tenkovski

– Artiljerijski

– Delovi specijalnih snaga

– Atomsko-biološko-hemijska odbrana

– Inženjerija

– Helikopteri za vertikalni manevar i vatrenu podršku.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Pravda.rs/Izvor: Kurir)

[adsenseyu2]